Medijska kultura

Pisanje strane štampe o obrazovanju

U Amsterdamu oko 8.000 djece nema dovoljno nastavnika i nastavnica

Merima Dervišić

10.09.2018

Mnogo đaka u jevrejskim školama prolazi kroz krajnje nesretna i bolna iskustva zbog maltretiranja i povreda koje im se nanose

Foto: DutchMen / Shutterstock.com

U Amsterdamu nema dovoljno nastavnika/ca

The Guardian

Gradsko vijeće Amsterdama pozvalo je državne službenike/ce, kao i nastavnike/ce izbjeglice iz Sirije da se, zbog nedostatka kadra, prijave za nastavničke poslove. Naime, u posljednjih šest mjeseci oko 15.000 đaka nije imalo nastavu jer su se njihovi nastavnici u nekom momentu razboljeli ili nisu došli na posao. Krajem augusta za gotovo 8.000 djece još uvijek nije bilo dovoljno nastavnika/ca.

Gradsko vijeće zbog toga je pozvalo 60 osoba iz državne službe, od kojih su samo četiri kvalificirane za nastavu, da se pridruže treningu poslije kojeg će predavati u školi. Petnaest osoba iz Sirije koje imaju boravišnu dozvolu i iskustvo u obrazovnom procesu također će predavati u Amsterdamu od septembra, kao i studenti/ce završnih godina fakulteta.

Obrazovni sindikati upozoravaju na trend odustajanja od nastavničke profesije – u osnovnoj školi zarađuje se 20 posto manje nego u srednjoj. Maksimalna naknada za nastavnike/ce osnovne škole je 1.000 eura, zbog čega je prošle godine skoro 90.000 nastavnika/ca stupilo u štrajk.

The Guardian - Amsterdam council drafts in refugees to teach amid shortage

 

 

LGBT+ priručnik za jevrejske ortodoksne škole

The Guardian

Vrhovni britanski rabin Ephraim Mirvis objavio je set smjernica za ortodoksne škole, kako bi se LGBT+ đacima pružila podrška, i objasnio da je vjerska dužnost tih ustanova zaštititi mlade ljude i njihove porodice. Ovaj događaj definitivno predstavlja presedan u jevrejskoj ortodoksnoj zajednici, pa se očekuje da se veliki dio njenih pripadnika/ca usprotivi politici vrhovnog rabina jer ne odobravaju manjinsku seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.

Mnogo đaka u jevrejskim školama prolazi kroz krajnje nesretna i bolna iskustva zbog maltretiranja i povreda koje im se nanose, stoji u uvodu. Ortodoksne škole, jasno je, naišle su na velike poteškoće u svom odnosu prema LGBT+ đacima. Iako je ovaj zadatak težak, vjerujem da, ukoliko ne učinimo ništa po ovom pitanju, nismo u stanju obaviti dužnost pred Svevišnjim, ali ni pred našom djecom, kazao je on.

U priručniku, između ostalog, stoji: Ko god još uvijek sumnja da u našim školama postoje mlade LGBT+ osobe koje se osjećaju krajnje izoliranim i čiji su životi u opasnosti, jednostavno ne prihvata realnost s kojom se ovi đaci svakodnevno suočavaju.

Iako je priručnik namijenjen školama, autori/ce se nadaju da će koristiti svim pripadnicima i pripadnicama ove zajednice jer se u njemu na osnovu tekstova svete knjige osuđuje općeprihvaćena netolerancija prema LGBT+ osobama.

The Guardian - Chief rabbi calls on Jewish schools to tackle homophobia

Najnovije

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 23

Moguće naći i izvještaje sa pojedinih roditeljskih sastanaka

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 21

Desanki Maksimović bi bilo žao što nema informacija o uspjesima đaka

Andrej Arkoš