Obrazovna politika

Za prst na čelu pred izbore

Matematika i računica

Nenad Veličković

19.09.2018

Poenta je u tome da sada, u oktobru, svi registrovani birači ponovo imaju 7.500 KM u rukama.

Foto: Everett Collection / Shutterstock.com

U Kantonu Sarajevo 2014. godine bilo je registrovano oko 400.000 birača. Od toga je glasalo njih pola. Budžet Sarajeva je za te četiri godine iznosio ukupno oko tri milijarde konvertibilnih maraka. To znači da je uoči izbora svaki glasač imao u rukama vaučer u vrijednosti od 7.500 KM i mogućnost da odluči na šta će ih njegovi izabranici na izborima, kroz budžet, potrošiti.

Taj vaučer mogao je biti potrošen (teoretski) na bilo šta: na bolje pendreke za policiju, na nove šine za tramvaje, na više otrova za pse, na bolje udžbenike za škole, na novi asfalt do vikendice, na aute i stanove za političare, na gaze u bolnicama, možda čak i na aparate za dijalizu...

Svako ko nije glasao jer mu, valjda, ništa ne treba – dao je svojih 7.500 KM nekom nepoznatom. Ti su nepoznati onda imali po 15.000 KM i mogli su da ih potroše na škole skijanja, na školske biblioteke, na viseće vrtove, na podzemna parkirališta, na kružne tokove, na recikliranje smeća, na utopljavanje škola, na krpljenje posteljine u bolnicama, na boračke penzije, na spomenike, na fontane, citostatike, penzije...

Šoping je super zbog beskrajnih mogućnosti!

Neki su prodali svojih 15.000 na vaučeru za 50 na papiru. Drugi su ih zamijenili za obećanja. Investirali su u narod, pravdu, poštenje, zemlju, snagu, jedinstvo... Treći, a tih je bilo najviše, u svoje poslodavce. Radnici su ostali na svojim radnim mjestima i dobili 48 plata po 500 KM.

Za uloženih 15.000 dobili su za četiri godine 24.000 KM. Čista zarada od 9.000! No, kako je najveći poslodavac sam budžet, a tamo su plate malo veće, zaposleni u ministarstvima, agencijama, školstvu, zdravstvu zaradili su još i više. Bravo!

Ali poenta nije u tome ko najviše zarađuje na izborima. To nije teško izračunati. Za početak – takav zadatak treba biti u programu neke stranke, kao što bi u tom programu mogao biti i plan da se iznos na vaučeru poveća tako što bi se povećao budžet, oporezivanjem, recimo, imovine onih koji su se obogatili na prethodnim izborima. Poenta je u tome da sada, u oktobru, svi registrovani birači ponovo imaju 7.500 KM u rukama.

Ako ih ne potrošiš ti, potrošiće ih neko drugi. Ti ćeš o sebi misliti da si inteligentan i galantan, ali taj drugi će znati da si samo privremeno glup.

Najnovije

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja u Vladi Tuzlanskog kantona

Škola je žrtva

Anisa Mahmutović

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 01

Fušnote

Nusret Ahmetović

Saudin Sivro, predsjednik najbrojnijeg sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo  

Svjedočimo kvazireformama

Rubina Čengić

Reakcija na tekst Ko i kako u BiH zastupa Konvenciju o pravima djeteta?

Save the Children podsjeća na očuvanje dječije dobrobiti i zaštitu njihovih prava

Školegijum redakcija

Privatnost djeteta u političkom marketingu

Ko i kako u Bosni i Hercegovini zastupa Konvenciju o pravima djeteta?

Nenad Veličković