Odgojni aspekti

Sarajevski koncert Gorana Bregovića i štićenici Doma "Bjelave"

Obećanje i radovanje

Rubina Čengić

13.11.2012

A dok donacije ne dođu, nije zgoreg podsjetiti da Zakon o obligacionim odnosima u FBiH (član 296) javno dato obećanje tretira kao preuzetu obavezu i da bi onaj ko ih ne izvrši može doći i pod udar suda. No ovakva obećanja, ukoliko nisu ispunjenja, moguće je razumjeti i kao zloupotrebu djece kojoj su data

Bregovićev koncert je u Sarajevu održan 24. marta 2012. godine. Bio je to jedan od onih muzičkih događaja o kojima se danima poslije priča i dobro i loše: velika zvijezda se vratila kući, koncertom proslavila 60-ti rođendan, ogromna torta je spuštena s plafona, sve Dženane kao imenjakinje Bregovićeve supruge su od generalnog sponzora (BH Telecom) dobile poklon... No kako se u nekim od najava provlačila formualcija da je to veliki humanitarni koncert). i kako se uz taj događaj često pominjao Dom Bjelave, ostaje dilema da li su mediji nešto pogrešno shvatili, pa pretjerali s kvalifikacijom koncerta kao humanitarnog ili je neko iz organizacije ipak malo pretjerao u najavama?

Uplaćeno tek 3.000 KM

Do kraja oktobra 2012. godine Dom za djecu bez roditelja i roditeljskog staranja Bjelave (ranije Ljubica Ivezić) nije dobio obećane donacije Gorana Bregovića i produkcijske kuće Hayat Prodaction. No na upit iz Školegijuma i nakon nekoliko dana čekanje da se direktor Produkcije vrati s puta, 22. oktobra je stigla informacija da je baš tog dana na račun Doma Bjelave uplaćeno 3.000 KM od prodaje CD.

- Toliko je do sada prikupljeno od prodaje CD-a. Kada se opet skupi nešto novca, prebacićemo im i to. Za druge donacije koje je Bregović eventualno obećao mi nismo nadležni, kaže Nadira Spržo, glasnogovornica Muzičke produkcije Hayat.

Podsjećanja radi, Goran Bregović je, najavljujući sarajevski koncert koji je održan 23. marta 2012 i kasnije, prilikom promocije CD-a i DVD-ja koja je upriličena u Domu, izjavio je da se nada da će nakon koncerta biti neke koristi za Dom.

Bregovićevo obećanje

- Koliko god da Ahmed Švrakić (direktor Hayat Productiona, op. a.) proda DVD-ova i zaradi novac za Dom, toliko ću ja još dodati. Nemam moć da popravljam stvari u cijelom svijetu, ali makar to mogu u svom komšiluku. Uvijek sam pomagao komšiji i to mi je veliko zadovoljstvo. Tu, na Bjelavama, je moja kuća i uvijek sam imao dvije institucije s kojima sam imao posebnu vezu. Jedna je Midicinska škola s tim ludim curama, u pozitivnom smislu, a druga je Dom Bjelave, rekao je tada Bregović i prenijeli mediji.

Direktor Doma Bjelave je sredinom oktobra pokazivao puno razumijevanje za one koji su dali obećanje.

- Znam da je Bregović obećao novac od prodaje CD-a, ali za sada nama ništa nije uplaćeno. Kasno je počela prodaja CD-a, a ja sam u kontaktu s ljudima iz Produkcije i nedavno su mi rekli da je skupljeno, čini mi se, oko1.000 KM. Nama se nadati, a oni mogu i dati i ne dati novac, to je do njih, govori Saudin Đurđević, direktor Doma.

Nekoliko dana kasnije, kada su iz Produkcije Hayat rekli da su uplatili te 3.000 KM, Đurđević je kazao da ne zna da li je novac uplaćen jer on izvještaje o uplatama dobiva jednom u 15 dana.

Šta je ugovoreno

Dom Bjelave je inače kantonalna institucija koja brine o 99 djece bez roditelja ili roditeljskog staranja, od novorođenčadi do punih 18 godina. Njihov ukupan prihod je oko 1,5 milion KM i novac dolazi iz budžeta Kantona Sarajevo. U taj budžet resorno ministarstvo, u konkretnom slučaju Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, uključuje i sve najavljene donacije, pojašnjava Zilha Ademaj, ministrica za rad i socijalnu brigu u Vladi Kantona Sarajevo.

- Svaka javna ustanova, pa i Kantonalna javna ustanova Dom za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave u svom budžetu planira i moguće donacije i to na osnovu iskustva o iznosu donacija u prethodnim godinama i planiranih projekata za narednu godinu. KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja o planiranim donacijama informiše svoje resorno ministarstvo, odnosno Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo tako što te donacije uvrste u program rada i finansijski plan ustanove koji dostavljaju Ministarstvu, a te donacije se kasnije troše u skladu sa mjesečnim i tromjesečnim operativnim planovima ustanove koje oni dostavljaju Ministarstvu finansija Kantona Sarajevo i resornom ministarstvu, a na osnovu planiranih i ostvarenih sredstava od donacija u budžetu, pojašnjava Ademaj. Napominje da sve donacije dolaze na jedinstveni račun trezora kantona Sarajevo i raspoređuju se na budžetske organizacije kojima su i doznačene tako da Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo u svakom momentu imaju uvid o svim realizovanim, odnosno uplaćenim donacijama. (Ostaje nejasno zašto donacije Domu Bjelave idu u redovna sredstva i ne povećavaju njegov godišnji prihod?)

- Namjenske donacije koje nisu planirane u budžetu, a ostvare se u toku godine, unose se i raspoređuju odlukom ministra finansija i postaju sastavni dio budžeta, a odluka se objavljuje u Službenim novinama Kantona Sarajevo. Što se tiče donacije gospodina Gorana Bregovića, a na osnovu informacije dobijene iz KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja, obavještavamo vas da sredstva od prodaje karata za koncert, nisu nikad uplaćena ustanovi, niti su planirana da budu uplaćena od strane organizatora, a sredstva od prodaje CD-ova su bila predmet dogovora, ali do 15. oktobra 2012. godine nisu uplaćena, piše Ademaj.

Drina: Za dom što više novca

Bregovićev menadžer za BiH, Faruk Drina, kaže da nema spora oko toga da će Bregović izvršiti svoje obećanje.

- Mi smo se svi, dakle i ja i Goran i produkcija Hayat i TV FBiH odrekli svih prihoda od tih CD-ove sa željom da Dom Bjelave dobije što više novca i ja sam u stalnoj vezi i sa Goranom i sa direktorom Produkcije i iz Hayata su mene obavijestili da su skupili 6 ili 7 hiljada KM, ali da čekaju Gorana da dođe u Sarajevu da taj novac zajednički predaju Domu. Goran je na velikoj evropskoj turneji i u Sarajevu neće biti prije Montenovog koncerta krajem novembra, pa su iz Hayata rekli da će sada uplatiti dio, a dio kada on dođe. Ja sam razgovarao s Goranom, obavijestio ga da je produkcija Hayat prikupila određena sredstva, a on je pitao koliko je to, 10 ili 20 hiljada eura, da i on priloži svoj dio. Dakle sve je samo pitanje njegovog vremena - pojašnjava Drina. Napominje da niko nikada nije obećao da će Dom Bjelave dobiti dio prihoda od ulaznica.

- To nikada nije bila opcija jer koncert je bio jako skup i mi to nismo obećali, tvrdi Drina i napominje da Bregović od ulaznica nije dobio ni dinara.

(Podsjećanja radi, za koncert je prodato više od 10.000 ulaznica po cijeni od 10 i 25 KM, te mali broj karata po 50 KM, a sam koncert je, prema dostupnim informacijama, od BH Telecoma sponzorisan sa 30.000 KM koje su dodjeljene organizatoru koncerta, Drini i kompaniji Of Sound International d.o.o. Sarajevo.)

- To je bio sponzorski aranžman koji podrazumijeva da BH Telecom u okviru sponzoriranog događaja dobije reklamu, a novac se uplaćuje organizatoru, odnosno pravnom licu koje predoči ugovor sa pjevačem čiji koncert sponzoriramo - pojašnjavaju izvori bliski BH Telekomu. (Na pismeni upit upućen BH Telecomu stigao je odgovor da će tražene informacije, u skladu za Zakonom o slobodi pristupa informacijama, biti dostavljene u roku od 15 dana.)

Šta kaže zakon?

A dok donacije ne dođu, nije zgoreg podsjetiti da Zakon o obligacionim odnosima u FBiH (član 296) javno dato obećanje tretira kao preuzetu obavezu i da bi onaj ko ih ne izvrši može doći i pod udar suda. No ovakva obećanja, ukoliko nisu ispunjenja, moguće je razumjeti i kao zloupotrebu djece kojoj su data, cijeni Vera Jovanović, predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH i bivša ombudsmenka FBiH.

- Zloupotreba ima na mnogo strana: u reklamama, tv-programu koji nije posvećen djeci, bilo je u programima koji pokazuju izvlačebnje brojeva za lutriju ili loto, pa i te najave donacija uz koncert Gorana Bregovića bi se mogle smatrati zloupotrebom. Konvencije o pravima djeteta govore da to nije prihvatjivo i da djeca u prvom redu moraju biti zaštićena, ali mi nemamo zakone koji predviđaju sankcije za takve zloupotrebe, pojašnjava Jovanović.

Podsjećanja radi, ombudsmeni FBiH su (nekoliko godina prije nego su se sa istovjetnom službom iz RS ujedinili u Ombudsmene BiH) u doba kada su srednjoškolci gostovali u TV-emisijama u kojima su se izvlačeni brojevi za igru Loto, napravili specijalni izvještaj i pozivajući se na iskustva drugih zemalja, takvu praksu ocijenili kao zloupotrebu djece.

- Zloupotreba je i kada djecu izvedu na demonstracije, kada ih stave u prvi red i daju im da nose transparente, kada u školama organizuju izbore ili političke skupove, ploče sa imenima poginulih u ratu postavljene na zid škole je takođe zloupotreba djece, kategorična je Jovanović.

Šta kažu ombudsmeni?

Sličan stav imaju i ombudsmeni BiH, ali napominju da nemaju informacija o konkretnom slučaju Gorana Bregovića i obećanja datih djeci iz Doma Bjelave.

- Najavljivanje velikih javnih događaja sa humanitarnim ciljevima, kao što je materijalna pomoć ranjivim kategorijama, te između ostalog i djeci, samo po sebi svakako ne predstavlja zloupotrebu prava djece. Međutim, ukoliko se prikupljeni novčani prihodi ne doniraju, kako je to najavom predviđeno, treba prvenstveno postaviti pitanje odgovornosti organizatora. Nesumnjivo takvo ponašanje predstavlja zloupotrebu prava i interesa djece na jedan posredni način. Naime, korištenje takve vrste promocije u cilju dobijanja sticanja što veće koristi ili profita nikako ne može biti opravdano i bilo bi veoma poželjno da se takvo ponašanje sankcioniše – stoji u pisanim odgovorima Violete Romić, glasnogovornica Ombudsmena BiH. Stoji i to da su djeca posebno ranjiva kategorija i da takvi lako mogu biti predmet zloupotreba.

Djeca iz Doma Bjelave su dobila dio novca od prodaje CD-a i trebali bi dobiti i ličnu donaciju Gorana Bregovića. Tu priču treba ostaviti u zoni sumraka estrade. Ali ono što bi se svaki građanin ove nesretne roming-države mogao zapitati jeste ovo: od čega na kraju ove godine BH Telecom ima poslovnu koristi: od 30.000 koje je dao Of soundu International d.o.o. Sarajevo ili od 30.000 koje nije dao Domu Bjelave?

Najnovije

Međuvršnjačko nasilje

Zasjeda za zlo koje vreba

Lejla Reko Šarčević

Školegijum reportaža

Dječak ispod Zvijezde

Osman Zukić

E-espresso

Zašto se u vrtićima zabranjuju šljokice

Školegijum redakcija

E-espresso

Mlađoj su djeci zanimljiviji ukrasni papir i kutije nego pokloni u njima

Školegijum redakcija

Intervju sa spremačicama

Higijena međuljudskih odnosa

Anes Osmić, Merima Ražanica