Nova čitanja

Sarajevo, 18. oktobra 2018

Školegijum rastjeruje strah i mrak u obrazovanju

Školegijum redakcija

18.10.2018

Održana osma večer Magazina za pravedno obrazovanje Školegijum u Figurama • Predstavljana knjiga iz edicije Lektira narodu Ko misli, zlo ne pjeva • Objavljen novi broj časopisa Riječ i smisao

Mirza Ahmetović i Indira Buljubašić su u Ateljeu Figure u Sarajevu primili nagradu Šukrija Pandžo za najbolje radove na temu Kako izabrana pripovijetka Šukrije Pandže može doprinijeti postizanju ishoda nastave književnosti koji su pristigli na konkurs Magazina za pravedno obrazovanje Školegijum.

Također, održana je i promocija novog broja Školegijuma, kao i petog izdanja Časopisa za nastavu književnosti Riječ i smisao.

Urednik magazina Nenad Veličković je prilikom predstavljanja novog broja napomenuo zašto je bilo važno sastaviti ga, te je izdvojio neke tekstove vrijedne pažnje. Osvrnuo se na proteklu godinu u kojoj su objavljena četiri broja te je govorio i o naslovima iz edicije Lektira narodu s posebnim akcentom na posljednji – Ko pjeva, zlo ne misli Predraga Stojadinovića.

Inspiracija za saradnju sa Stojadinovićem je bila njegova ranije objavljena knjiga 50 logičkih grešaka. Želja je bila da objavimo neki bukvar logike jer je upravo najveći propust u našem obrazovanju to što djecu ne učimo da logički misle, rekao je Veličković.

Prisutnima se obratio i autor knjige. On je istakao da mu je suradnja sa časopisom izuzetno važna te kako vjeruje da će knjiga biti zanimljiva čitateljima.

Knjiga se bavi logikom i logičkim greškama prije svega. Ta tema je jako važna za sve nas jer bez logike i poznavanja logičkih postupaka ne možemo ispravno da razmišljamo, a samim time nismo u stanju donositi ispravne odluke u svakodnevnom životu, kazao je Stojadinović.

Osim štampanog izdanja, sadržaje Školegijuma je moguće čitati i na web stranici, o kojima je govorila urednica Rubina Čengić, predstavljajući rad redakcije tokom ove godine.

Vrlo teško dolazimo do informacijama. Čak i prosvjetari ne govore sa nama. Ne znam čega se boje – mobinga, smanjenih plata, problema – ali vrlo teško sarađuju s nama. Ministarstvo ne odgovara na upite. Treći problem je u tome što je sve teže naći autore. Mi u Školegijumu pokušavamo da rastjeramo strah i mrak u obrazovanju. Nadam se da ćemo u tome imati podršku prosvjetnih radnika.

Maja Abadžija, urednica Časopisa za nastavu književnosti Riječ i smisao, je na predstavljanju novog izdanja istakla da je sačinjen od šest radova, sa nešto obimnijom kritičkom sekcijom nego prije. Naglasila je kako je časopis najprije bio virtuelni podlistak Školegijumu, a sada je punokrvni književni časopis.

Ni u ovom broju ne odustajemo od interpretativnog pristupa koji u centar čitalačkog interesa stavlja sam tekst. Poseban dio petog broja posvećen je Rečniku paraknjiževnih termina, britkog i beskomprimisnog, ali i tragikomičnog uvida u sistemsku proizvodnju gluposti i besmisla, rekla je Abadžija.

U ovom broju časopisa pisali su Tomislav Marković, Vildana Ćelović, Elvira Čorbo, Anja Krunić, Jasna Kovo i Enver Kazaz. Riječ i smisao se može preuzeti na portal magazina Školegijum.

Član žirija za dodjelu nagrade Šukrija Pandžo Anes Osmić je naglasio kako pobjednički radovi mogu biti inspirativni u aktuelnoj tranziciji od nastave usmjerene na sadržaje ka nastavi okrenutoj ishodima.

Dobitnica nagrade Indira Buljubašić je kazala kako je nastavnicima danas teško pridobiti pažnju učenika i biti konkurencija društvenim mrežama, dok se Mirza Ahmetović požalio na to što se nastavnici češće ne javljaju na slične konkurse.

Školegijum je magazin koji je u javnosti prisutan već osam godina i jedini je mediji u državi koji se isključivo bavi obrazovanjem. Novi broj se može kupiti na trafikama širom BiH, te u internet prodaji na stranici knjižare Buybook.

Najnovije

MetaFora / 4

Higgsov bozon u Oštroj Luci

Enes Kurtović

Komparativna analiza na History Festu

Opšti osvrt na Istočnu i Zapadnu Evropu

Saša Buljević

Predavanje Latinke Perović na History Festu

Istoriografija i politička kultura u Srbiji

Saša Buljević

History Fest 2019.

Izložba Jugoslavija 1989.

Saša Buljević

U Sarajevu počeo History Fest

Slom socijalizma kao okosnica promjene u istočnoevropskim društvima

Saša Buljević