Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

U Engleskoj ohrabruju studente na komunikaciju licem u lice

Merima Dervišić

31.01.2019

Jedna od nastavnica, učesnica štrajka u Los Angelesu, kaže da potroši hiljadu dolara na početku svake školske godine kako bi učionicu pripremila za nastavu.

Foto: DisobeyArt / Shutterstock.com

Zašto štrajkuju nastavnice u Los Angelesu?

BBC

Više od 30 hiljada nastavnica u Los Angelesu stupilo je u štrajk zbog nedostatka nastavničkog kadra, ali i prevelikog broja đaka u razredima i niskih plaća. Trenutno se nastava za oko 600 hiljada đaka organizira uz pomoć nastavnika zamjenika.

Jedna od nastavnica, učesnica štrajka, kaže da potroši hiljadu dolara na početku svake školske godine kako bi učionicu pripremila za nastavu i kako joj taj novac niko nikada nije refundirao.

Mi ovo radimo zbog njih, zbog đaka, kaže druga nastavnica.

Školski distrikt je već dvije godine u pregovorima sa sindikatom nastavnica. Ciljevi su im, kako navode, isti, ali nemaju načina da usmjere više novca kako bi riješili probleme na koje se žale nastavnice.

Video možete pogledati ovdje.

 

 

Detoksikacija od društvenih mreža

BBC

Neumjerena upotreba društvenih mreža može biti štetna za mentalno zdravlje mladih, stoji u izjavi Montfort univerziteta u Leicesteru, koji je u periodu od 16. do 21. januara blokirao svih devet profila na društvenim mrežama, uključujući one na Facebooku, Snapchatu i Instagramu.

To je urađeno iako je 21. januara krajnji rok za prijave na Univerzitet, i iako su društvene mreže snažan alat za promoviranje Univerziteta među potencijalnim studentima i studenticama.

U periodu gašenja društvenih profila Univerzitet je organizirao niz događaja u kampusu, koji promoviraju zdrav život i bavljenje fizičkom aktivnošću, pa je tako korištenje teretane bilo besplatno. Biblioteke su također organizirale događaje u kojima su se studenti nastojali ohrabriti da potraže štampane umjesto elektronske verzije knjiga koje čitaju.

Osnovna dobrobit digitalne detoksikacije jeste da ljudi shvate koliko vremena provode na društvenim mrežama i da se, možda, zapitaju zašto se to dešava. Želimo im pružiti priliku da vide šta propuštaju dok provode vrijeme na društvenim mrežama i ohrabriti ih na komunikaciju licem u lice, kaže Lee Hadlington, profesor cyber-psihologije.

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Djeca i novac

Merima Dervišić

Medijska pismenost

Izvještavanje pod svadbenim velom ili uloga jedne svadbe u obrazovnom sistemu u BiH

Anes Osmić

Svjetski mediji o obrazovanju

Životinje u učionici

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Starosna diskriminacija može se smanjiti obrazovanjem

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

I nastavnice bi u prirodu

Merima Dervišić