Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Sezona gripe i dezinfekcija

Merima Dervišić

22.02.2019

Foto: Alexandra Suzi / Shutterstock.com

Sezona gripe: sanitarni gel bolji od sapuna

Reuters

U vrtiću je korištenje sanitarnog gela za dezinfekciju jako korisno u sprečavanju bolesti, izostanaka i potrebe za uzimanjem antibiotika, navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu Pediatrics. Djeca koja su koristila gel razvila su manji broj respiratornih infekcija i primila manje antibiotika nego ona djeca koja su ruke prala na standardni način.

Studija je trajala osam mjeseci, a uključila je 911 djece iz 25 vrtića širom Španije. Djeca su podijeljena u tri grupe. U jednoj ih se učilo kako pravilno prati ruke koristeći sapun i vodu. Druga grupa učila je kako koristiti sanitarni gel uz nadgledanje osoblja vrtića i samih roditelja. Djeca iz treće grupe nisu prošla nikakav trening mimo standardnih higijenskih procedura vrtića. Za djecu iz prve i druge grupe obezbijeđen je materijal da i kod kuće nastave sa istim načinom čuvanja higijene.

U cijelom procesu zabilježeno je 5.211 slučajeva respiratornih infekcija. U odnosu na djecu koja nisu prošla trening, djeca koja su koristila gel obolijevala su u prosjeku za 23 posto manje, a antibiotike primala za 31 posto rjeđe.

Djeca koja su se učila pranju ruku uz pomoć vode i sapuna imala su bolje rezultate nego ona koja nisu imala nikakav trening. Međutim, u odnosu na djecu koja su koristila gel, razvijala su respiratorne infekcije za 21 posto češće, odnosno u 31 posto slučajeva češće su primala antibiotike. Broj dana tokom kojih su djeca odsustvovala s nastave najmanji je u slučaju djece koja su koristila gel.

Mnoge ozbiljnije infekcije mogu se desiti nakon obične prehlade, bilo da se radi o upali pluća ili nekoj postviralnoj komplikaciji, što znači da ne samo da ćemo smanjiti broj izostanaka iz vrtića ili broj prehlada, nego ćemo spriječiti ozbiljnije komplikacije svakodnevnih virusa, kazao je Michael Pitt, ljekar i istraživač koji radi u dječijoj bolnici u Minneapolisu.

 

 

Kako dezinficirati učionice i domove

UAB News

Univerzitet Alabama u Birminghamu preporučuje, prije svega, najmanje jednom dnevno, odnosno više puta ukoliko smo u mogućnosti, čišćenje i dezinfekciju površina koje se najviše koriste i dodiruju. To uključuje: klupe, sve radne površine, kvake na vratima, tastature i miševe, igračke i predmete koji se često dodiruju u učionici, ali i slavine, odnosno onaj dio koji dodirujemo kada puštamo vodu.

Dobra je ideja i, kada djeca dođu kući, očistiti predmete koje donesu: ruksak, knjige, pribor za jelo i slično. Isto tako, stvari koje nose u školu dobro je čuvati na jednom mjestu i ne miješati ih s predmetima iz kuće, posebno na mjestima gdje se kuha ili jede.

Preporučuju da se kuhinja također dezinficira svakog dana, posebice rukohvati i ručke, naprimjer na frižideru, ali i na radnoj površini.

Mobilni telefon isto tako treba dezinficirati svakog dana jer ga dodirujemo, stavljamo na lice i zatim vraćamo na površine koje se dodiruju često.

Najbolji način da očistimo neku površinu jeste da koristimo sredstvo za čišćenje, zatim isperemo vodom, a nakon toga prebrišemo površinu dezinfekcionim maramicama, kako bi se uništile bakterije, za šta, kako navode, treba 3 do 5 minuta.

Univerzitet ima i posebnu stranicu posvećenu gripi, gdje se mogu pronaći savjeti i informacije, pa čak i crteži koje nastavnici mogu postaviti u školama kako bi se svi mogli podsjetiti na koji način da se zaštite od gripe.

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš