Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Instagram i opasnost online groominga

Merima Dervišić

09.03.2019

Najmlađa zabilježena žrtva groominga, odnosno pedofilskog zbližavanja na internetu, u Engleskoj i Velsu je petogodišnje dijete.

Foto: Burdun Iliya / Shutterstock.com

NSPCC, nevladina organizacija koja djeluje u Ujedinjenom Kraljevstvu i bavi se zaštitom djece objavila je šestomjesečni izvještaj policije Engleske i Velsa u kojem stoji da su, zaključno sa septembrom 2018. godine, zabilježena 1.944 slučaja seksualne komunikacije s djecom u ove dvije države.

U 32% online približavanja, od ukupno njih 1.317, kontakt s djecom ostvaren je putem Instagrama, 23% preko Facebooka, a 14% desilo se preko Snapchata. Podsjetimo da je seksualna komunikacija s djecom u Ujedinjenom Kraljevstvu postala krivičnim djelom u aprilu 2017. godine. To se desilo poslije jakog pritiska javnosti, a u 18 mjeseci nakon ove odluke policija je zabilježila više od pet hiljada slučajeva groominga, odnosno pedofilskog zbližavanja.

Policija je uspjela zabilježiti dob i spol djece, tako da se u 7 od 10 slučajeva radilo o djevojčicama između 12 i 15 godina, dok je 1 od 5 slučajeva uključivao djevojčice koje imaju 11 ili manje godina. Najmlađa žrtva bilo je petogodišnje dijete. Zbog toga ova organizacija traži donošenje novog zakona koji će društvene mreže primorati da poduzmu više kako bi zaštitile djecu.

Ove brojke su neosporiv dokaz da sigurnost djece ne možemo prepustiti politici društvenih mreža. Ne možemo čekati da se dogodi sljedeća katastrofa kako bismo ih primorali da urade nešto, kazao je Peter Wanless, direktor NSPCC-a.

Glasnogovornica Državne agencije za borbu protiv kriminala kazala je kako online platforme koje koriste djeca i mladi moraju posjedovati jake mehanizme da bi spriječile, identificirale i prijavile seksualno izrabljivanje i zlostavljanje, ali i grooming.

Moraju obezbijediti i jednostavne mehanizme kako bi djeca prijavila potencijalni prekršaj na ovim platformama, dodala je.

Glasnogovornici sve tri društvene mreže izjavili su kako je sigurnost mladih među njihovim glavnim prioritetima. Preporučuju im da postavke privatnosti podese na način da njihovi profili ne budu dostupni svima, da ne dijele korisničko ime sa svima i da ne dodaju ljude koje ne poznaju.

Odjel ministarstva zadužen za sigurnost prošle je godine najavio da će dodijeliti 250 hiljada funti za pronalaženje najboljeg načina da se stane ukraj live streamingu seksualnog iskorištavanja.

Izvor: BBC: Instagram biggest for child grooming online - NSPCC finds

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Djeca koju roditelji umiruju dajući im mobitel ponašaju se gore

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Djevojčice ne biraju STEM predmete jer su bolje u čitanju

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Kako TV-program niske kvalitete zaglupljuje djecu (i pomaže populističkim političarima)

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Četiri lekcije za roditelje o seksualnom zlostavljanju djece

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Roditelji protiv LGBT časova

Merima Dervišić