Medijska kultura

Nevakcinisana djeca u Italiji ne mogu u vrtić

U Holandiji nedostaje prosvjetara

Merima Dervišić

20.03.2019

U New Mexicu se političari nadaju da će agencija za predškolsko obrazovanje pomoći u borbi protiv siromaštva i kriminala

Foto: Chinnapong / Shutterstock.com

Nevakcinisana djeca ne mogu se upisati u vrtić

Global News

Zakon koji je u Italiji usvojen 2017. godine obavezuje roditelje koji žele djecu upisati u vrtić da dostave dokaz da su djeca vakcinisana protiv 10 bolesti. Starijoj djeci koja nisu vakcinisana dozvoljeno je da pohađaju školu, ali uz novčane kazne za roditelje, koje iznose između 100 i 500 eura, nakon čega im se postepeno zakazuju termini za vakcinaciju na sve bolesti na koje su vakcinisane njihove vršnjakinje. Jedini izuzetak su djeca koja iz zdravstvenih razloga nisu u stanju primiti vakcine.

Zakon je, prema podacima koje navodi ministarstvo, zamišljen kao jedan od načina da se poveća broj vakcinisane djece u Italiji, koji je posljednjih godina konstantno opadao. U januaru 2019. ova je zemlja zabilježila najveći broj slučajeva ospica od svih zemalja EU. Prvi podaci pokazuju kako je zakon zaista imao efekta – 94% djece vakcinisano je protiv ospica bar jednom od juna 2018. godine.

 

Nastavnički štrajk u Holandiji

Dutch News

Između 35 i 40 hiljada nastavnika i nastavnica izašlo je na ulice Haga 15. marta pokrenuvši štrajk u kojem traže bolje plaće i bolje uslove rada. Štrajk su organizirali nastavnički sindikati Aob i FNV Onderwijs, a u petak, na dan štrajka, zatvoreno je stotine škola širom zemlje.

Nastavnice traže promjene još od 2017. godine, a one koje rade u osnovnim školama najglasnije su u zahtijevanju boljih uvjeta rada. Međutim, martovskim su se protestima priključile i predavačice srednjih škola i fakulteta koje zajedno traže ulaganje od oko 4 milijarde eura kako bi se popravio obrazovni sistem u ovoj zemlji.

U Holandiji je problem nedostatka kadra jako naglašen u školama, a neke su čak prisiljene smanjiti broj đaka ili angažirati roditelje i državne službenike kao zamjenske nastavnike.

 

Agencija za predškolsko obrazovanje u Novom Meksiku

Education Week

U saveznoj američkoj državi New Mexico formirat će se državna agencija za predškolsko obrazovanje kako bi se omogućio univerzalni pristup obrazovanju. Njeno osnivanje odobrila je guvernerka Michelle Lujan Grisham, između ostalog, zato što se njena kampanja zasniva i na obećanju o većem ulaganju u ovu vrstu obrazovanja, koje, prema njoj, može imati veliki utjecaj na ostatak života ovih mladih đaka.

Njihov je cilj i imenovati odgovarajuću osobu na sekretarsku poziciju koja će biti zadužena za širok spektar poslova, od kućnih posjeta novorođenčadi do predškolskog obrazovanja u vrtićima.

Senator Michael Padilla smatra da će osnivanje ove agencije pomoći u borbi protiv siromaštva i kriminala i nada se da će generacije djece koje prođu kroz ovakav sistem imati bolju budućnost.

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš