Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

15.000 nastavnika štrajkuje u Rabatu

Merima Dervišić

30.03.2019

Nova vlada u Brazilu najavljuje politiku koja će ohrabriti općine da upravljanje školama prepuste vojnim ili policijskim organizacijama

Foto: Dado Photos / Shutterstock.com

I u Maroku nastavnički štrajk

BBC

Na ulice Rabata, glavnog grada Maroka, izašlo je nekoliko hiljada nastavnika i nastavnica koje, žaleći se na sve veću cijenu života i pad standarda, zahtijevaju ugovore na neodređeno vrijeme i bolje uvjete rada.

Više od 15 hiljada nastavnika došlo je pred parlament s ciljem da tamo provedu noć. Policija je upotrijebila vodeni top kako bi ih rastjerala. Ostalo je tek nekoliko hiljada osoba koje su uglavnom zaposlene u školama na bazi privremenih ugovora.

Najviše njih su nastavnici i nastavnice koji imaju između 20 i 40 godina i čiji protesti traju već nekoliko sedmica.

Plaća im je ista kao ona koju primaju njihove kolege sa stalnim ugovorima – 5.000 dirhama ili 914 KM mjesečno, ali ugovori o privremenom radu ne daju im iste beneficije i penziono osiguranje.

 

Brazil mijenja obrazovni sistem

Associated Press

Jedan od načina na koji planiramo spriječiti da Brazil nastavi biti na dnu svjetskog poretka u obrazovnom smislu jeste obračunati se s marksističkim smećem koje prožima naš cijeli obrazovni sistem, najavio je Jair Bolsonaro uoči inauguracije na mjesto predsjednika Vlade Brazila.

Ideološka reforma koju namjerava provesti nova brazilska vlada počinje uklanjanjem ostavštine Paula Freirea, brazilskog pedagoga i jednog od najznačajnijih teoretičara obrazovanja. Bolsonaro i konzervativci na vlasti Freirea smatraju razlogom zbog kojeg se đaci pretvaraju u političke militante, te prijetnjom tradicionalnim vrijednostima kao što su porodica i crkva.

Na njegovo mjesto namjeravaju dovesti nekoga ko se oslanja na djela filozofa Olava de Carvalha koji živi u SAD-u i koji je poznat po antiglobalističkim i antisocijalističkim stavovima. Ideja je smanjiti ulogu države u sistemu obrazovanja, a povećati ulogu privatnih i vjerskih škola.

Najavili su reviziju sadržaja državnih srednjoškolskih ispita kako bi se uklonila pitanja koja se tiču rodne ravnopravnosti ili LGBT pokreta.

Ministar obrazovanja Ricardo Velez Rodriguez rekao je da će formirati politiku koja će nastojati ohrabriti općine da upravljanje školama prepuste vojnim ili policijskim organizacijama.

Claudia Costin, direktorica Centra za usavršavanje i inovaciju edukativne politike sa sjedištem u Rio de Janeiru, smatra da vlada treba da se pozabavi pitanjima obrazovanja i plaća nastavnog kadra, da državni ispit učini težim i da ujedini plan i program za sve škole diljem zemlje.

Naime, na PISA ljestvici iz 2015. godine Brazil je bio na 63. poziciji od ukupno 72 zemlje i, prema podacima OECD-a, u njemu je jedan od najvećih procenata odraslog stanovništva bez srednjoškolskog obrazovanja. Škole su preopterećene, nastavničke plaće male, a školske zgrade u mnogim slučajevima u lošem stanju. Više od 5.800 škola nije imalo vodu 2017. godine, pet hiljada bilo je bez električne energije, a 8.400 bez kanalizacionog odvoda, stoji u podacima koje je objavila brazilska vlada.

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš