Medijska kultura

Obrazovanje u svjetskim medijima

Škole u Barseloni čiste školske biblioteke od stereotipa i seksizma

Merima Dervišić

24.04.2019

Ministrice u škotskoj vladi izdvojile 90 hiljada funti za savjetovanje mladih o zdravoj upotrebi društvenih mreža.

Ilustracija: Gustave Doré [Public domain]

Seksističkoj lektiri nema mjesta u školama u Barseloni

The Guardian, El Pais

U nekoliko škola u Barseloni planiraju pregled biblioteka s ciljem da uklone sadržaje koji su stereotipni i seksistički. Ovo se dešava nakon što je privatna škola Taber odlučila pretresti svoju biblioteku za djecu do šest godina, te izbaciti 200 naslova među kojima su neke verzije Crvenkapice i Legende o Svetom Đorđu.

Za pregled naslova zadužena je grupa Associació Espai i Lleure koja je u obzir uzela 600 dječijih knjiga. Njihov je zaključak da se u 30% pregledanih djela mogu naći seksističke i stereotipne predstave ljudi. Prema njihovom mišljenju, ove knjige nemaju nikakvu pedagošku vrijednost.

Društvo se mijenja i koncept roda je nešto o čemu danas razmišljamo na drugačiji način. U ovakvim pričama se, nažalost, ove promjene ne ogledaju. Muškost je u njima povezana s takmičarskim duhom i hrabrošću, a u nasilnim situacijama, pa makar se radilo i o šali, dječak se suprotstavlja djevojčici, što djeci šalje poruku o tome kome je dozvoljeno biti nasilan i nad kime, kazala je Anna Tutzo, članica komisije koja je pregledala knjige i koja je i sama majka.

Petogodišnja djeca već razumiju koncept rodnih uloga, znaju šta znači biti dječak ili djevojčica i šta to sa sobom nosi. Zbog toga je ključno da radimo na percepciji roda od malih nogu. Tradicionalne knjige u sebi sadrže rodne stereotipe i mi moramo čitati djela koja ih razbijaju, kazala je Estel Clusella, predsjednica Udruženja roditelja škole Fort Pienc.

Za osnovnoškolsku lektiru pregled knjiga bit će drugačiji jer su djeca, prema izjavama predstavnika ovih škola, sposobna da kritički analiziraju tekst i da sama uoče stereotipe ili seksizam u njemu.

 

Pomoć za poremećaje prouzrokovane društvenim mrežama

BBC

Nakon što je izvještaj škotske vlade pokazao kako su najčešći izvori problema mladih nedostatak sna, percepcija koju imaju o vlastitom izgledu, ali i pritisak koji imaju u školi, ministrice su odlučile, između ostalog, 90 hiljada funti uložiti u savjetovanje mladih o zdravoj upotrebi društvenih mreža. One su također naredile da se napravi novi izvještaj koji će se baviti samo utjecajem ekrana na mentalno zdravlje.

Znamo da su mlade osobe, posebno djevojke, nezadovoljne svojim izgledom, ali i da previše vremena provode na društvenim mrežama, što šteti njihovom mentalnom zdravlju. Društvene mreže imaju ogroman potencijal da pozitivno doprinesu životima mladih, ali želimo se uvjeriti da su oni na pravilan način informirani o tome kako te mreže promoviraju nerealistična očekivanja, kazala je Clare Haughey, ministrica zdravstva.

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš