Iz dječije perspektive

Infomatrix u Bukureštu okupio 785 takmičara iz 36 zemalja

Medalja s Infomatrixa za BiH ove godine kao kiše

Irhad Suljić

23.05.2019

Značaj njihovog projekta je ogroman jer su shvatili da mogu izraditi puno jeftinije eye trackere, dostupne i ljudima koji ne mogu priuštiti skupe.

Učenice i učenici srednjih škola i koledža Richmond Park iz Bosne i Hercegovine na međunarodnom takmičenju Infomatrix osvojili su jednu zlatnu, dvije srebrne i tri bronzane medalje u kategorijama: kratkometražni film i Hardware Control.

Školski YouTube kanal donosi nagrade i ove godine. Ekipa ovog kanala, o kojoj smo pisali prije njihovog odlaska na Infomatrix, a ove godine u njoj su Aida Mujčin, Almina Bajić i supervizor Mirza Hujić, osvojila je zlatnu medalju sa svojim kratkim filmom Kompanija.

Srebrnu medalju u kategoriji kratkometražnog filma donose Dženita Mujkanović i Enisa Kalfić, učenice škole Richmond Park iz Tuzle i njihova supervizorica Jasminka Mujkanović sa filmom Mučnina, dok bronzanu medalju za kratkometražni film Evaluation donose Mustafa Hasanović, Ahmed Piralić i njihov supervizor Mirza Hujić.

Mustafa i Ahmed kažu da se Evaluation bavi vjerskom diskriminacijom, odnosno diskriminacijom nad pokrivenim ženama. Ideju za film su dobili iz vijesti o zabranama pokrivanja žena u javnom prostoru u nekim evropskim zemljama, kao i iz svakodnevne diskriminacije nad onima koje su iz vjerskih razloga donijele odluku da se pokriju. Odlazak na Infomatrix su uglavnom sami finansirali, ali su dobili i nekoliko donacija od kompanija iz Tuzle.

Škola nam je dala par slobodnih dana za potrebe snimanja i predstavljanja filma, a razrednik nam je pomogao u organizaciji svega. Odlazak na Infomatrix je više nego ispunio naša očekivanja, ali jedna od najvrednijih stvari koje smo iskusili je upoznavanje učenika iz različitih kultura, pričaju Mustafa i Ahmed.

Srebrnu medalju u kategoriji Hardware Control donose učenice koledža Richmond Park iz Bihaća Amna Delić–Ibukić, Nedžma Jaganjac i njihov supervizor Muhamed Mujkić sa filmom The Game of Doors, a dvije bronzane medalje iz iste kategorije donose učenici koledža Richmond Park iz Sarajeva Muhamed Sinanović, Edvin Džidić i njihov supervizor Faruk Ćidić s projektom Helt, te Hamza Makić, Nedim Karavdić i njihov supervizor Faruk Ćidić s projektom Luminous.

Luminous je eye tracker koji vam za samo 150 dolara omogućava pratnju oka pomoću kamere. Ona se prenosi na monitor računara kako bi paralizovani ljudi mogli koristiti računare. Tako bi svako imao priliku da bude dio napretka društva i dio budućnosti, kažu Nedim i Hamza, te pojašnjavaju da se u svijetu koriste ovakvi uređaji, znatno komplikovaniji, i dosežu cijene od devet do dvadeset hiljada dolara. Zato je značaj njihovog projekta ogroman, jer su shvatili da mogu izraditi puno jeftinije eye trackere, dostupne i ljudima koji ne mogu priuštiti ove skupe. Na ideju su naišli istraživanjem po internetu, ali je od tada prošlo neko vrijeme, pa je ona zastarjela.

Projekat nije bio kompatibilan s operativnim sistemima današnjice i bilo ga je jako teško koristiti s hardverom u prvobitnoj verziji, što smo Hamza i ja, nakon dobijanja dozvole prvobitnog autora iz firme koja ga je napravila, uspjeli nadograditi. Softver je postao kompatibilan, a hardver jednostavan za korištenje. Stoga je ovaj projekat dostupniji, brži i jeftiniji, ističu Nedim i Hamza. Naglašavaju da je Luminous bio predstavljen i u Tunisu na IFEST-u 2019. godine, gdje je osvojio zlatnu medalju i World Talent Science nagradu kao drugi najbolji projekat od preko četiri stotine prijavljenih.

Infomatrix je internacionalno takmičenje u sferi informacionih tehnologija, nastalo u želji da okupi najbolje studentice i studente iz te oblasti na jednom mjestu. Takmičenje ne predstavlja samo promociju profesionalnih vještina, nego služi i za promociju interkulturalnog dijaloga i saradnje kroz angažman studenata i profesorica iz svih krajeva svijeta. Ovogodišnje izdanje Infomatrixa u Bukureštu okupilo je 785 takmičara iz 36 zemalja.

Najnovije

Obrazovanje očima i srcem jedne mame

Crno je iza roze naočala

Fontoplumo

Obrazovanje očima i srcem jedne mame

Za sada caruje dosada

Fontoplumo

Sudbina nadarene djece zarobljena politikom

Djeca s ničije zemlje

Anisa Mahmutović

Ususret najavljenom štrajku prosvjetnih radnika

Doprinos roditelja kvalitetu obrazovanja

Marko Ban

Obrazovanje očima i srcem jedne mame

Formativno, sumativno, uzaludno ili praćenje, vrednovanje i ocjenjivanje

Fontoplumo