Nova čitanja

MetaFora / 3

Slabo divanim mađarski

Enes Kurtović

24.05.2019

Moja žeđ i neznanje uspješno su zloupotrebljeni u marketinškom triku koji u Mađarskoj ne bi upalio.

Na limenci piše: EREDETI ÍZ. Primjećujem to sad, nakon što sam pojeo sendvič i ispraznio njen sadržaj. Moja sitost je oživjela sva čula i otvorila prostor za razmišljanje o viđenom i pročitanom. EREDETI ÍZ? Šta bi mi to mogao poručivati proizvođač popularnog gaziranog napitka preko ambalaže?

Iščitavam sitna slova, ali ne razumijem napisano. Nije ni na jednom od tri jezika koja obično viđam na ambalaži proizvoda, kao naprimjer: Pušenje ubija / Пушењe yбиja / Pušenje ubija. Na limenci je zalijepljena etiketa sa sitnofontnim tekstom za čije dešifrovanje trebam pomoć naočala. Tamo saznajem da je limenka porijeklom iz Mađarske, iako znam da i u našoj zemlji postoji punionica ovog pića.

Daljnjom analizom tekstualnog sadržaja zaključujem da se radi o proizvodu koji je bio namijenjen mađarskom tržištu i bio je dio kampanje ili nagradne igre u kojoj su potrošači mogli skenirati kod sa limenke, poslati ga na određeni broj mađarskog Telekoma i tako učestvovati u nagradnoj igri. Period u kojem su vrijedila pravila ove igre bio je od 8. januara do 31. decembra 2018. godine. Po isteku tog roka sve limenke koje su ostale neprodane morale su biti povučene s mađarskog tržišta jer je kampanja/igra završena i kupci nisu smjeli biti zavaravani netačnim informacijama s ambalaže.

Vješti trgovci našli su rješenje u tome da ove proizvode, povučene s mađarskog tržišta, plasiraju na tržište zemlje gdje žive potrošači kojima je mađarski jezik špansko selo. I tako se ova limenka našla u mojoj ruci. Moja žeđ i neznanje uspješno su zloupotrebljeni u marketinškom triku koji u Mađarskoj ne bi upalio. Jer Mađari, kao i ja, mogu biti žedni, ali za razliku od mene znaju mađarski jezik.

 

Mali test za roditelje:

1. Vaš internet-servis nudi vam nadogradnju postojećeg paketa usluga na ADSL do 15.256/768 KB/s; VDSL do 30/6 MB/s; GPON 30/15 MB/s, te pet e-mail naloga veličine 50 MB, 5 MB za postavljanje personalnih web-prezentacija i dinamičko dodjeljivanje IP adrese i bonus 500 MB (flat), uz maksimalnu brzinu prenosa podataka do 7,2/2 MB/s i 64 KB/s nakon utrošenih 500 MB. Vi ćete:

  1. Ponovo pročitati pitanje
  2. Pitati radi li kod njih onaj Mirza što vam je priključivao internet prošli put
  3. Pitati koliko košta

 

2. Privatizacijske certifikate ste:

  1. Potisnuli u podsvijest
  2. Uložili u nečiju tuđu budućnost
  3. Popili uz sendvič

 

3. Ako je znanje moć:

  1. Ima se – može se
  2. Mađarska ima more
  3. Neznanje je supermoć

 

Rješenje: Svi odgovori su tačni kad su napisani na mađarskom jeziku.

Najnovije

Iskustvo online nastave

Rezultati konkursa za Nagradu Šukrija Pandžo 2020.

Školegijum redakcija

Iskustvo online nastave

Pristigli radovi na konkurs za nagradu Šukrija Pandžo 2020.

Školegijum redakcija

Svjetski dan žirafe

Veliko srce, pogled svisoka i pumpe koje hrane mozak i srce

Amna Dervišagić

Nagrada Šukrija Pandžo

Još 10 dana za radove

Školegijum redakcija

Ovaj svijet se preporađa

Marina Stojaković