Obrazovna politika

Nakon rasprave u Skupštini Kantona Sarajevo

Platforma osnovna.ba opet tema

Školegijum redakcija

25.09.2019

Bogunić: Nakon konsultacija sa informatičkim ekspertima iz Univerzitetsko-informatičkog centra sa ETF-a i PMF-a, odustala sam od te kupovine. Eksperti su naglasili da je ta opcija preskupa, pola miliona KM.

Foto: Sjednica Skupštine KS / TVSA

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo su, između ostalog, razmijenjene teške riječi između ministrice obrazovanja u ostavci Zinete Bogunić i predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića i o tome će Školegijum pisati narednih dana, ali dio njihove diskusije odnosio se i na platformu osnovna.ba o kojoj je Školegijum ranije pisao.

Tekstove o ovoj platformi objavljujemo ponovo, zbog onih koji ih nisu vidjeli ili su zaboravili o čemu se radi, a za one koji nisu pratili sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo prenosimo izvode iz diskusije koji se odnose na ovu platformu.

Ministrica Bogunić je (prema izvještavanju TV N1) rekla da su ona i Konaković poseban raskorak imali su oko informatičke platforme Osnovna.ba.

Predsjedavajući je dovodio dvojicu prijatelja da mi pokažu kako funkcionira ta platforma i insistirao da se što prije kupi. Međutim, u konsultaciji sa informatičkim ekspertima sa Univerzitetsko-informatičkog centra sa Elektrotehničkog fakulteta te sa Prirodno-matematičkog fakulteta, odustala sam od te kupovine. Eksperti su naglasili da je ta opcija preskupa, pola miliona maraka. Pored toga, ako bismo kupovali takvu platformu, insistirala sam na javnom pozivu za nabavku na koji bi se mogli javiti i drugi ponuđači što je zakonska obaveza. Konaković nije bio raspoložen za objavu javnog poziva, ali nakon mog insistiranja tražio je prije objave poziva javne nabavke da on pročita i eventualno korigira tekst, rekla je Bogunić.

 

Pročitajte tekstove u kojima smo analizirali platformu osnovna.ba

Sveta krava muzara Informatika

Zagrebi i uči

Netačni odgovori, nema slušanja

Pogrešna pitanja i pogrešni odgovori

Materijalne greške, prepisani zadaci, netačna rješenja...

Svaka platforma sama o sebi najbolje govori

Matematika puna proizvoljnosti

 

Na ovo je Konaković odgovorio da je kupovina te platforme bila planirana u prošlom budžetu jer nudi niz odgovora na sadašnje probleme u KS.

Tiču se insturktivne nastave, kurikuluma. Bio je jedan jako bitan dio, mogućnost distance learninga za djecu iz RS koja bi mogla pohađati završiti ovaj nastavni plan i program i riješiti problem nametnutog koncepta obrazovanja, o tome smo razgovarali na putu za Srebrenicu bio je prisutan i ministar Kovačević. Njega pozivam za svjedoka. Na sastanku na kojem je Bogunić rekla "ima ovoga i na Googleu, ima besplatno", Kemal Ademović je bio prisutan, rekao sam 'to je da vas nosamo na ramenima, ako možete za nula maraka dobiti ovo sa ovakvim efektima vi ćete biti najbolja ministrica u historiji KS'. Ti ljudi su živi, pozvaću ih da svjedoče u ovoj priči, kako su u prošlom mandatu bili ucijenjeni da se napravi lažna cijena. Pitajte ko je to zaustavio i sram vas bilo ministrice Bogunić, da o tome ovako danas govorite. Uvjerio sam se u vašu stručnost, ali u vaš karakter, nisu mi dobro garantovali. Niko to ne može uraditi pogodbom od 500 hiljada. To mora biti javni poziv, ja nisam glup čovjek da kažem 'dajte njima posao ministrice Bogunić'. Ovo što vam je neko pisao, ovo niste pisali vi, je jako loša koncepcija napada, kazao je Konaković.

 

Najnovije

Počinju pregovori za novi kolektivni ugovor za predškolsko i osnovno obrazovanje

Vlada imenovala pregovarački tim

Rubina Čengić

Ozlojeđenost u Javnoj ustanovi Djeca Sarajeva

Protuzakonito izabrani predstavnici

Marina Stojaković

Rezultati PISA istraživanja u Brčkom

(Ni)gdje s njima

Adnan Pečković

Tragom odluka koje potpusuju profesordoktorministri

Popušite, studenti!

Nenad Veličković

Kad se stožeri štabovi zaigraju računicom

Deset metara za studente

Nenad Veličković