Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Škole brinu o hrani za učenike koji je nemaju dovoljno

Merima Dervišić

20.11.2019

Nastavnice smatraju da mnoga djeca nisu u stanju koncentrirati se na nastavi upravo zbog loše ishrane.

Ilustracija: Wikimedia Commons / www.Pixel.la [CC0]

Kad se hrana ne baca

U američkoj državi Indiana škole testiraju novi program pomoći u ishrani, prema kojem djeci čije porodice nisu u stanju obezbijediti redovne obroke daju ostatke hrane što bi inače završili u smeću.

Ovaj program provode uz pomoć organizacije Cultivate – ona se bavi sakupljanjem ostataka hrane i njenim razvrstavanjem u obroke. Ti obroci sadrže proteine, povrće i ugljikohidrate. Ljudi iz organizacije u školske kuhinje dolaze ponedjeljkom, srijedom i petkom i sakupljaju skuhanu hranu koja nije poslužena. Na isti način sakupljaju hranu od lokalnih firmi koje se bave cateringom, ali i od kasina i drugih organizacija, kao što je sportski odjel univerziteta Notre Dame ili bejzbol klub South Bend Cubs. U posljednjih sedam mjeseci spasili su 25 tona hrane koja bi, da nije njih, otišla u smeće.

U pilot-programu učestvuje i osnovna škola Woodland u Elkhartu – ona je u stanju čak dvadeset đaka poslati kući petkom s ruksakom u kojem se nalazi osam smrznutih gotovih obroka. Nadaju se da će ovaj program usvojiti i ostale škole u njihovom distriktu.

Izvor: CNN: Perfectly good food was going in the trash, so an Indiana school turned it into take-home meals for hungry kids

 

Humanitarni frižideri u školama

Fondacija REAch2 vodi preko 60 osnovnih škola u Engleskoj i objavila je kako planira u svakoj od njih postaviti frižider sa namirnicama, namijenjen porodicama koje imaju poteškoća s kupovinom hrane. Aparate im je donirao proizvođač frižidera, a u njih će se odlagati hrana koja nije poslužena tokom školskih obroka, kao i ona kojoj se bliži istek roka trajanja, poput voća, sira, jaja, povrća i jogurta.

Frižideri će biti postavljeni na diskretna mjesta kako bi se izbjeglo stigmatiziranje porodica. Direktori škola ističu kako mnoge porodice jedva sastavljaju kraj s krajem i kako ishrana djece često trpi zbog velikih troškova života. Nastavnice smatraju da mnoga djeca nisu u stanju koncentrirati se na nastavi upravo zbog loše ishrane. Nadaju se da će ova inicijativa pomoći mnogim porodicama.

Izvor: BBC: Primary schools give free food to hungry families

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš