Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Zašto penzioneri žive u univerzitetskom kampusu

Merima Dervišić

29.11.2019

Ilustracija: Pixabay

Fakultet je mjesto koje mnogi novi studenti vide kao prostor bez roditeljskog nadzora. Kako se onda u tu sliku uklapa izgradnja domova za starije osobe unutar fakultetskih kampusa?

U Školegijumu smo već prenosili vijesti o inicijativama ustanova za starije osobe u koje se integriraju vrtići zbog dobrobiti intergeneracijskih odnosa za obje grupe stanovništva. Također smo pisali o inicijativi iz New Yorka, koji studentima i studenticama nudi priliku za suživot sa starijim osobama. One na taj način dobiju društvo i pomoć, a studenti jeftinije mjesto za život.

The New York Times sada donosi priču o najnovijem trendu kampusa u SAD-u – izgradnji domova i smještaja za starije osobe. Mary Jane Karger i njen suprug Tom, koji imaju po 74 godine, ove godine uplatili su polog od 10% za stan koji će biti izgrađen u kampusu koledža Purchase (dio državnog univerziteta New York). Sa fakulteta tvrde kako njihov interes u ovom potezu nije tek finansijski, nego i edukativnog i društvenog karaktera.

Istina je, ipak, da se selidbom treće generacije računa na veoma potreban priliv novca, te na ljude koji će ispuniti učionice, kantine, ići na studentske događaje i postati njihovi mentori.

 

 

Anton Creutzfeldt, student treće godine ovog fakulteta, smatra da je pohađanje predavanja sa starijim osobama drugačije iskustvo od onog kada se u sali nalaze samo osobe jedne dobi.

Oni na časove dolaze iz zadovoljstva, odnosno želje za znanjem, dok mladi ljudi često jedva čekaju da se predavanje završi, kaže Creutzfeldt. Mary Jane Karger i njen suprug tvrde da su odabrali starost provesti na ovakvom mjestu, a ne, recimo, na Floridi, jer žele na neki način živjeti kao studenti: ostajati budni dokasno i provoditi se.

Ovaj će kompleks biti spreman za useljenje otprilike za tri godine, a bit će dostupan populaciji starijoj od 62 godine. Sastojat će se od gotovo 220 stanova i kuća. Državni univerzitet u Arizoni također radi na sličnom projektu, koji će biti završen sljedećeg proljeća. Njihov neboder od 252 stana skoro je rasprodat.

U reklamama za ove kuće izbjegava se riječ penzija, a ističe se akademska strana života. Purchaseov projekat naziva se zajednica za integrirano učenje starijih osoba. Administracija suživot u ovim prostorima zamišlja kao dvosmjernu ulicu: penzionisani doktori, advokatice i muzičari studenticama će biti mentori, dok će mlade osobe sa njima imati šansu za jedan vid prakse. U Arizoni se, recimo, nekim umjetnicima nudi besplatno stanovanje u zamjenu za njihov rad sa sustanarima treće dobi. Zamišljeno je da dobiju studentske iskaznice i da mogu ići na predavanja nekih manje opširnih predmeta.

Izvor: BBC: At Colleges, What’s Old Is New: Retirees Living on Campus

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Menstruacija u toku pandemije

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

10 hiljada snimljenih časova kao plan B za septembar

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

TikTok i mikroučenje/male lekcije

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Kako škole mogu pomoći đacima koji nemaju stabilnu internet-konekciju

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Kako je izgledao povratak u školu širom svijeta

Merima Dervišić