Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Neki univerziteti povratak na nastavu planiraju tek 2021. godine

Merima Dervišić

21.04.2020

Najnoviji epidemiološki podaci govore da će univerziteti u Americi najvjerovatnije u valovima otvarati i zatvarati kampuse sve do 2022. godine.

Ilustracija: Theonlysilentbob / CC BY-SA

Univerzitet u Bostonu otkazao je sve ljetne aktivnosti, a plan oporavka nakon pandemije, prema protokolima ovog Univerziteta, uključuje i mogućnost odlaganja normalne nastave sve dok odgovorni ne budu smatrali da povratak studenata na nastavu ne narušava njihovu sigurnost. U tom slučaju, novi semestar počeo bi samo putem online nastave.

Ovaj Univerzitet će ljetne aktivnosti organizirati putem kurseva na daljinu. Ne planira se prekid minimalnih usluga stanovanja i obroka za studentice koje će nastaviti živjeti u njegovim studentskim domovima. Jean Morrison, rektorica Univerziteta, kazala je da iako postoji mogućnost da se nastava otkaže, Univerzitet za sada radi s ciljem da nastava počne u septembru.

Lawrence Bacow, predsjednik univerziteta Harvard, također je izjavio da se razmatra nekoliko mogućih scenarija. Univerzitet Oregon State ljetnu nastavu također je preselio na internet, a njegov glasnogovornik Steve Clark kazao je da se možemo nadati povratku na nastavu ujesen, ali da nada nije isto što i strategija, te da će se Univerzitet pripremiti za sve moguće slučajeve.

Čelnici univerziteta u Arizoni kažu da su još uvijek optimistični kada je u pitanju povratak na nastavu najesen, ali da će prioritet biti i ostati zdravlje i dobrostanje svih osoba.

Eric Feigl-Ding, epidemiolog koji trenutno radi na univerzitetu Harvard, kazao je da univerziteti trebaju biti spremni da se uhvate u koštac sa neočekivanim.

Mislim da moraju biti spremni da odgode nastavu, odnosno organiziraju naizmjenično otvaranje i zatvaranje kampusa, jer nam najnoviji epidemiološki podaci pokazuju kako ćemo najvjerovatnije u valovima otvarati i zatvarati kampuse sve do 2022. godine, rekao je Feigl-Ding.

Izvor: CNN: Universities begin considering the possibility of canceling in-person classes until 2021

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Grad New York još jednom odlaže početak nove školske godine

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

U školama u Bristolu istraživat će se zaraza među đacima

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Djeca koja odrastaju u zelenilu imaju viši IQ

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Savjeti za roditelje pred novu školsku godinu

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

U Madridu će nova školska godina početi nastavničkim štrajkom

Merima Dervišić