Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

TikTok i mikroučenje/male lekcije

Merima Dervišić

27.06.2020

Elizabeth Hidson, predavačica na univerzitetu Sunderland, smatra da ova aplikacija tek prati trendove online učenja danas.

Foto: Tashatuvango / Shutterstock.com

TikTok, jedna od najpopularnijih društvenih mreža, najavila je kako planira zaposliti stručnjake i institucije koje će raditi na kreiranju edukativnih sadržaja na ovoj platformi. Najavili su da će se prvo obratiti univerzitetima i nevladinim organizacijama, kojima će ponuditi mogućnost kreiranja ovih sadržaja prateći trend mikroučenja.

Podsjetimo, ova platforma namijenjena je za videosadržaje koji traju maksimalno 15 sekundi, a od pojave na tržištu do danas preuzeta je više od dvije milijarde puta. Prve edukativne sadržaje kreirat će matematičarka Racher Riley, sa korisnim savjetima iz polja matematike, i britanski glumac Sean Sagar – s ciljem da mladim glumcima i glumicama pomogne da se pripreme za audicije.

Rich Waterworth, TikTokov predstavnik za Evropu, kazao je da bilježe veliki interes za edukativne sadržaje jer su oni pod etiketom #LearnOnTikTok pogledani više od sedam milijardi puta.

Elizabeth Hidson, predavačica na univerzitetu Sunderland, smatra da ova aplikacija tek prati trendove online učenja danas.

Većina ljudi danas koristi internet kada traži edukativni sadržaj, i ovaj koncept malih edukativnih lekcija, odnosno mikroučenja, jako je bitan u eri online obrazovanja, kaže Elizabeth Hidson.

Preporučujemo i tekst autorice Aili Bresnahan, profesorice filozofije na univerzitetu Dayton, koja smatra da je u vrijeme pandemije ova aplikacija bila od velike pomoći djeci iz dva razloga: da plešu i na taj način izraze ono što osjećaju, ali i da ostanu u kontaktu sa svojim vršnjacima i vršnjakinjama.

Ples predstavlja prijateljstvo, ljubav i povezanost, ističe ona.

Izvor: BBC: TikTok makes moves into education market

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš