Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Pandemija i univerziteti širom svijeta

Merima Dervišić

07.10.2020

Pojedini pripreme za početak nastave porede sa skečom Monty Pythona jer su im vlasti preporučile manji broj punktova sa dezinficijensom da bi se izbjegle gužve.

Foto: Ruben Marin Photography / Shutterstock.com

U Francuskoj Vlada nastoji vratiti studente na predavanja kako bi se premostile nejednakosti u obrazovanju, dodatno pogoršane krizom. Zbog toga je obavezno nošenje maske na predavanjima, ali i održavanje fizičke distance. Međutim, neki od fakulteta toliko su pretrpani da ne postoje uvjeti da se studenti fizički distanciraju.

Prolazimo kroz težak period jer nemamo dodatna sredstva. Treba nam više predavačica i više prostora, kaže Franziska Heimburger, predavačica na univerzitetu Sorbonne. Na Twitteru se hashtag #balancetafac koristi kako bi se prijavili neadekvatni uslovi na univerzitetima u ovoj zemlji.

Širom Evrope predavanja se nastavljaju u septembru i u oktobru, a većina univerziteta uspostavila je pravila za fizičko distanciranje i higijenu ruku, ali i plan za online nastavu. U Italiji se, primjerice, za brucoše i brucošice prioritet daje redovnom pohađanju nastave. Neki britanski univerziteti na vlastitu inicijativu uspostavili su punktove za testiranje, ali i aplikacije za identifikaciju i praćenje zaraženih. Po preporuci zdravstvenih stručnjaka, University College u Londonu koristit će tek jednu četvrtinu dostupnih kapaciteta. U mnogim zemljama zabranjena su studentska okupljanja i zabave, a u Škotskoj je prošlog vikenda studentima rečeno da ne odlaze u pubove. U Irskoj su zabranjene posjete i noćenja posjetitelja u studentskim domovima. Osoblje jednog fakulteta uporedilo je pripreme za početak nastave sa skečom Monty Pythona jer su im vlasti u jednom momentu preporučile smanjenje broja punktova sa sanitarnim gelom kako bi se izbjegle gužve. Studentice u Grčkoj zahtijevaju dodatna sredstva za čišćenje prostorija kako se sva nastava ne bi održavala preko interneta. U Solunu se traži dozvola za korištenje prostorija koje inače služe za internacionalni sajam trgovine. U Izraelu su zatvoreni vrtići, škole i univerziteti i prije nego se imao prilike pripremiti plan za pohađanje nastave. U Indiji, gdje se broj slučajeva infekcije dnevno povećava i za 80 hiljada, tek u jednoj regiji planiraju povratak na predavanja. Postoji podatak da se čak 61% studenata koji su planirali studije nastaviti u inostranstvu odlučio ostati u zemlji.

Desetine kampusa u SAD-u postale su žarištima zaraze, ponajviše zbog preopterećenih domova. Neki univerziteti poslali su studente i studentice kućama i otkazali nastavu, što je dodatno zabrinulo vlasti zbog bojazni da će ti isti studenti zaraziti ukućane po povratku kući. Univerzitet Yale otvorio je liniju za prijavu riskantnog ponašanja, a u mnogim sredinama studente i studentice ohrabruje se da prijave nepropisna okupljanja i zabave.

Izvor: The Guardian: Dorm snitches and party bans: how universities around the world are tackling Covid

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Kritičko mišljenje i vrijednosti zajednice protiv teorija zavjere

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Mladima sa depresijom dati šansu da parcijalno polažu ili odgode ispite

Merima Dervišić

Lingvistika laži

Desant na šikaru

Nenad Veličković

Svjetski mediji o obrazovanju

Koronavirus nije toliko opasan za djecu, ali jeste za mlade

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Grad New York još jednom odlaže početak nove školske godine

Merima Dervišić