Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Koronavirus nije toliko opasan za djecu, ali jeste za mlade

Merima Dervišić

09.10.2020

Mlađa djeca imaju duplo manje šanse, dok djeca starija od 14 godina imaju iste šanse kao odrasli da se zaraze.

Ilustracija: Phoenixns / Shutterstock.com

Mlađa djeca imaju duplo manje šanse da se zaraze koronavirusom nego tinejdžeri i tinejdžerice, stoji u najnovijoj analizi američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Izvještaj je napravljen na osnovu studije u kojoj je učestvovalo 277.285 djece u dobi od 5 do 17 godina, među kojima su ona zaražena u periodu između marta i septembra. Većina naučnika nije u stanju objasniti način na koji zaraza funkcionira kod djece jer se rezultati razlikuju od studije do studije.

Dosta stručnjaka smatra da su stariji đaci podložniji kako zarazi, tako i njenom širenju. Međutim, drugi ukazuju na činjenicu da mlađa djeca imaju blaže simptome, ukoliko ih uopšte i imaju, te da se ne testiraju dovoljno.

Ukoliko uzmemo u obzir da adolescenti najčešće razviju određene simptome nakon zaraze, logično je da ćemo ih više testirati, navodi doktorica Helen Jenkins sa univerziteta Boston. Zbog toga smatra da je broj potvrđenih slučajeva kod adolescenata veći.

Istina je i da se u SAD-u broj zaraženih đaka mlađih od 19 godina utrostručio u periodu od maja do jula, a da je najviše zaraženih bilo među osobama koje imaju između 20 i 29 godina. Dr. Megan Ranney sa univerziteta Brown upozorava da postoje i teži slučajevi COVID-a kod djece koja prije toga nisu bolovala od neke hronične bolesti. Drugi podaci ukazuju na to da su odrasli tri puta efikasniji od djece u prenošenju virusa, ali i da djeca koja idu u školu imaju tri puta veću mrežu kontakata nego odrasli, što ih čini većim faktorom prenošenja zaraze.

To ne znači da trebamo zatvoriti škole, ali se ozbiljno moramo pozabaviti mjerama sigurnosti kako se virus ne bi dalje širio, dodaje Megan Ranney.

Žurnal JAMA Pediatrics objavio je analizu slučajeva širom svijeta, prema kojoj se potvrđuju zaključci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti – mlađa djeca u prosjeku se zaraze u 50% slučajeva manje nego odrasli, dok djeca starija od 14 godina imaju iste šanse da se zaraze kao i odrasle osobe.

Doktorica Jenkins dodaje kako bi vlada SAD-a, imajući u vidu da su škole otvorene širom države, trebala početi sa sakupljanjem podataka o zarazi u školama i školskim oblastima.

Širom zemlje u ovom trenutku imamo stotine prirodnih eksperimenata i tužno je što sistematski ne prikupljamo ove podatke, jer bismo mogli mnogo naučiti o onome što funkcionira, a što ne, kaže doktorica Jenkins.

Izvor: The New York Times: The Coronavirus Mostly Spares Younger Children. Teens Aren’t So Lucky.

Najnovije

Prevare u digitalnom svijetu i kako ih izbjeći (2. dio)

Krađa digitalnog identiteta

Damir Dizdarević

Povodom jedne presude i izuzetog mišljenja

Pravo i književna kritika

Nenad Veličković

Misao nastala u potpunom mraku

Život nam se preselio na internet

Zoran Ćatić

Medijska kultura

Oči jednog dječaka

Nenad Veličković

Sigurnost u digitalnom svijetu

Zaštita je moguća

Damir Dizdarević