Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Direktori škola u Engleskoj tuže ministarstvo

Merima Dervišić

05.01.2021

Naučni tim za savjetovanje u vanrednim situacijama upozorio je ministarstvo da postoji mala vjerovatnoća da će širenje pandemije biti pod kontrolom ukoliko se djeca vrate na nastavu.

Ilustracija: Suchawalun Sukjit / Shutterstock.com

Povratak na nastavu poslije novogodišnjih praznika u Engleskoj zakomplicirao se usljed širenja zaraze, zbog čega su sindikati poručili nastavnicama da nije sigurno vratiti se u učionicu, a direktori škola odlučili su pokrenuti sudski postupak protiv ministarstva obrazovanja. Uz sve to, neki od bitnijih članova vladajuće stranke (Torijevci – Konzervativna stranka) upozoravaju kako bi škole trebale ostati zatvorene još nekoliko sedmica.

Prvi vikend ove godine obilježili su i pozivi da se nastavnicama omogući primarna vakcinacija, te da se angažira vojska kako bi se djeca u školama mogla testirati na siguran i pouzdan način.

Radnici i radnice koje mi predstavljamo u ponedjeljak će se vratiti na posao, iako ne znaju koliko će se članova njihovih timova uopće pojaviti. Situacija je krajnje neizvjesna. Ne bi me čudilo da većina roditelja dobije poruku da ne dovodi djecu u školu, jer ne znamo šta će se desiti. Ministarstvo je napravilo haos – šalje nam neblagovremene i zbunjujuće dopise, a odluke koje donosi očito nisu zasnovane na naučnim kriterijima, kazao je Geoff Barton, generalni sekretar Asocijacije direktora škola i fakulteta (ASCL).

Naučni tim za savjetovanje u vanrednim situacijama upozorio je ministarstvo da postoji mala vjerovatnoća da će širenje pandemije biti pod kontrolom ukoliko se djeca vrate na nastavu. Državni sindikat obrazovanja (NEU) također se oglasio s porukom da povratak na nastavu nije siguran i preporukom da se ona organizira online u narednih nekoliko sedmica.

Izvor: The Guardian: Teachers take legal action as chaos grips England's schools plan

Najnovije

Obrazovanje na djelu

Radijem se emituje muk

Nenad Veličković

Svjetski mediji o obrazovanju

Zašto je period od druge do sedme godine života bitan za razvoj mozga

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Zašto igrati videoigrice sa porodicom

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Zašto je prihvatljivo da djeca misle da Djed Mraz postoji

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Mnogo korisnih istraživanja provedeno je tokom 2020. godine

Merima Dervišić