Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Treba li omogućiti ponavljanje razreda zbog pandemije

Merima Dervišić

02.02.2021

Nepravednost i nedosljednost u ocjenjivanju, kao i inflacija ocjena, u doba korone mogu zamaskirati neznanje đaka, što je štetno za njihovu budućnost.

Ilustracija: granata68 / Shutterstock.com

Engleski institut za edukativnu politiku predlaže da se đacima koji u ovoj školskoj godini nisu redovno pohađali nastavu omogući ponavljanje razreda. Ova odluka donijela bi se uz saglasnost njihovih roditelja ili staratelja.

Direktorice škola nisu odbile ovu ideju, ali kako se povratak na nastavu u Engleskoj ne planira prije 8. marta, zabrinute su da bi ogroman broj djece koja ponavljaju razred mogao predstavljati problem u organiziranju nastave sljedeće godine.

Medutim, situacija se razlikuje od škole do škole. U prošlom polugodištu u mnogim školama prakticirao se period samoizolacije u razredima u kojima se pojavio zaraženi đak, što znači da su neka djeca izostajala, dok druga nisu. Isto tako, u nekim područjima zaraza je bila mnogo raširenija nego u drugima, što je utjecalo na rad škola.

Iz Instituta poručuju kako se u obzir mora uzeti i da određeni broj djece kojoj je pristup digitalnim uređajima ograničen nije dobivao kvalitetno obrazovanje dok je nastava bila online, te da je slična situacija i sa djecom s posebnim edukativnim potrebama.

Brine nas to što postoje đaci koji su ove godine imali jako malo kvalitetnog vremena za učenje, dijelom zbog prekidanja nastave, a dijelom zbog problema u pristupu online varijanti učenja. Vlasti hitno moraju osmisliti plan da pomognu ovim učenicima. Mislimo da ponovno pohađanje razreda može biti pogodno za ovu djecu, kazala je Natalie Parera, izvršna direktorica Instituta za edukativnu politiku.

Iz Instituta su reagirali i na odluku ministarstva prema kojoj se odgađaju ispiti na kraju školske godine s ciljem da se evaluacija svakog učenika povjeri nastavnicima i nastavnicama. Smatraju da je ovaj potez najmanje štetan uzimajući u obzir ostale opcije, ali upozoravaju na rizike koji mogu voditi ka narušavanju ugleda školskog sistema i šteti po same đake. Misle da bi se na ovaj način lako mogao zamaskirati gubitak znanja prouzrokovan pandemijom, što bi djeci naštetilo u daljnjem obrazovanju. Drugu opasnost, prema njihovom mišljenju, predstavlja potencijalna nedosljednost i nepravednost u ocjenjivanju, bilo da se radi o različitim školama i fakultetima, odnosno razredima i đacima. Isto tako upozoravaju na nastavak inflacije ocjena u 2021. godini, što bi dodatno dovelo u pitanje ovakvu vrstu ocjenjivanja.

Iz Ministarstva obrazovanja navode kako je u anketi o načinu ocjenjivanja učestvovalo više od 70 hiljada ljudi (nastavnika, roditelja i samih đaka) i kako je pravednost prema mladima fundamentalna u svim odlukama koje donose.

Izvor: BBC: Covid-hit pupils 'should be allowed to repeat a year'

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Bolesna djeca ne trebaju ići u školu

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Ljeto je za igru, a ne dodatne časove

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Kina želi spriječiti feminizaciju muške djece

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Zašto su nam potrebne drugačije igračke

Merima Dervišić

Obrazovanje na djelu

Radijem se emituje muk

Nenad Veličković