Obrazovna politika

Istražujemo

Potpiši, pa briši!

Admir Jamaković

26.04.2013

Zbog čega su tužbe prosvjetnih radnika zatrpale Kanton Sarajevo?

Zbog nepoštivanja kolektivnih ugovora koji su 2008. godine potpisali predstavnici sarajevskih sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja sa tadašnjim resornim kantonalnim ministrom Safetom Kešom, Vlada Kantona Sarajevo zatrpana je tužbama prosvjetnih radnika. Kolektivnim ugovorom regulirana su prava i obaveze između prosvjetnih radnika i njihovih poslodavaca, ali Vlada KS je već 2009. godine prekršila ono što je potpisala neisplaćujući dogovorene iznose toplog obroka i regresa.

Od tada su uslijedile tužbe, a prema saznanjima predsjednika Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS Faruka Bešlića, trenutno je oko pet miliona maraka na izvršenju.

„Pošto je riječ o pojedinačnim tužbama nemamo precizne podatke, ali gotovo svi prosvjetari u KS pokrenuli su tužbe. Neki su ih već naplatili dok drugi čekaju na izvršenje presuda. Nebrojeno puta smo tražili dogovor sa dosadašnjim vladama kako bi korigirali ugovore i na taj način smanjili ili zaustavili tužbe, ali nisu željeli razgovarati s nama. Vlada je pogriješila prilikom planiranja budžeta jer je trebala ispoštovati zakon i odredbe kolektivnih ugovora. Oni to svjesno nisu uradili, čak su 2009. godine htjeli oboriti kolektivne ugovore, ali smo se usprotivili.“ – pojašnjava za Školegijum Bešlić.

Politički prioriteti

Prosvjetari su tužili školu kao poslodavca, odnosno direktore, ali kako se obrazovne ustanove finansiraju putem trezora, najodgovornija je Vlada KS jer nije prebacivala novac.

Bešlić kaže da je prema ugovoru koji su potpisali cijena toplog obroka iznosila 16 KM, ali da je Vlada insistirala da to bude 11 KM da bi na kraju isplaćivali tek 8 KM. Regres je umjesto predviđenih 800 sveden na 400 KM. Tužbe su pokretane i zbog neisplaćivanja plaća do 5. dana u mjesecu, zatim zbog razlika u primanjima itd.

„Nije riječ o nedostatku novca, već o političkim prioritetima Vlade koji se koje provode preko naših leđa. Možda im je nekad značajnije asfaltirati neku ulicu nego nama isplatiti novac pa nam godišnje ukradu blizu 2.000 KM. Budžet je zbog tužbi svih radnika doveden u dubiozu i zbog toga bi neko trebao krivično odgovarati. Sud uglavnom presuđuje u korist prosvjetara, a osim potraživanja, Vlada mora isplatiti i sudske troškove dok u svemu najviše koristi imaju advokati.“ – kazao nam je Bešlić i dodao da prosvjetari u KS neće dozvoliti dalje smanjivanje svojih ionako malih plaća.

U Pravobranilaštvu KS nam nisu znali reći koliko je prosvjetara pokrenulo tužbe jer, kako navode, te postupke vode sekretari škola. Ipak, prema informacijama sindikalista, broj tužbi prosvjetara sredinom prošle godine iznosio je oko 1.600.

Uzmu novac, ostave dug

Osim prosvjetnih radnika, iz istih razloga tužbe su pokrenuli i državni službenici i namještenici, policijski službenici, zdravstveni radnici...

Jedan od razloga što vlade nepoštuju kolektivne ugovore jeste i aranžman naše države sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji predviđa uštede u javnom sektoru, pa su zaposlenicima uzimane naknade za noćni rad, regres ili topli obrok.

Prema izvještajima kantonalnog pravobranilaštva vrijednost tužbi 2011.godine dostizala je i 50 miliona KM.

„Vlade prepisuju poltiku jedna od druge. Uzmu novac, a onda ostave narednoj vladi da se bori sa dugovima. Gotovo ista situacija je i u ostalim kantonima Federacije BiH“ - smatra Bešlić.

Foto: Faksimil Kolektivnog ugovora potpisanog 2008. godine

 

Najnovije

Inicijativa u Zastupničkom domu PSBiH

Amandman za GPS-narukvice treba ponoviti

Rubina Čengić

Vijesti iz Kaknja

Inicijativa mrtvorođenče

Hana Huskić

Javne nabavke

Elektronske učionice, predmet za tužilaštvo

Školegijum redakcija

Pismo roditelja

Ministar Kazazović i 140 elektronskih učionica

Marko Ban

Online sedmica

Eksperimentalna online konfuzija

Merima Ražanica