Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

U borbi protiv Covida: učionice s monitorima kvalitete zraka

Merima Dervišić

24.08.2021

Engleska vlada će izdvojiti 25 miliona funti (skoro 57 miliona KM) kako bi se kupilo 300 hiljada monitora koji će pokazivati nivo ugljen-dioksida u prostoriji.

Ilustracija: xpixel / Shutterstock.com

Kada u septembru krene nastava u državnim školama i fakultetima u Engleskoj, svaka će učionica dobiti monitor kvalitete zraka s ciljem poboljšanja ventilacije i smanjenja širenja zaraze. Ministarstvo obrazovanja donijelo je ovu odluku nakon što su školski sindikati tražili da se u školama popravi kvaliteta zraka, pozivajući se na rezultate istraživanja prema kojima se virus Covida 19 prenosi uglavnom zračnim putem, što zatvorene prostore čini idealnim za širenje infekcije.

Vlada će tako izdvojiti 25 miliona funti (skoro 57 miliona KM) kako bi se kupilo 300 hiljada monitora koji će pokazivati nivo ugljen-dioksida u prostoriji. Tako će školsko osoblje i đaci znati ukoliko postoji cirkulacija svježeg zraka.

Postavljanje ovih monitora u škole pomoći će nam da na pravilan način primjenjujemo mjere suzbijanja zaraze u školama. Očekujemo da ćemo pomoći da se nastava odvija nesmetano i da ćemo đacima i školskom osoblju dati šansu da se fokusiraju na prvoklasno učenje, odnosno nadoknadu istog za one kojima je to potrebno, rekao je ministar Gavin Williamson.

Sedam sindikata je pisalo ministarstvu zahtijevajući bolju opremu za ventilaciju i praćenje kvalitete zraka.

Mi smo i ranije od vlasti tražili da ulože novac kako bismo u školama imali bolju ventilaciju, ali bolje ikad nego nikad, izjavio je Geoff Barton, generalni sekretar Asocijacije direktora škola i univerziteta.

Dobra ventilacija u učionicama ima i jako pozitivan utjecaj na proces učenja. Ne samo da će nam pomoći da se đaci vrate u učionice, nego će doprinijeti boljoj koncentraciji, dodao je Kevin Courtney, generalni sekretar državne Unije obrazovanja.

Prioritet će biti opremanje škola koje pohađaju đaci sa posebnim obrazovnim potrebama, a vlada najavljuje da će tokom jeseni svi vrtići, škole i fakulteti bar djelomično biti opremljeni. Osim toga, u 30 škola već su ugrađeni pročišćivači zraka kako bi se pratilo da li su korisni za suzbijanje zaraze. U većini škola đaci će se dva puta sedmično testirati na Covid, a srednjoškolke i univerzitetski studenti prvo će testiranje imati na licu mjesta već na početku školske godine.

Izvor: The Guardian: Classrooms in England to get air quality monitors to help combat Covid

Najnovije

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 24

Plan pismenih provjera znanja je iz 2017/2018. godine ili linkovi ne rade

Andrej Arkoš