Nova čitanja

Povodom Dana učitelja i učiteljica

Moja čestitka

Edina Međić

05.10.2021

Niko nas ništa ne pita i naš poziv je na margini društvenih dešavanja, a ipak ustrajavamo u zakletvi. Je li iko svjestan važnosti uloge koju nastavnice obavljaju?

Ilustracija: New Africa / Shutterstock.com

Ja sam učiteljica. Svake godine pred Dan učitelja čitam čestitke pune hvalospjeva o našem radu i doprinosu razvoju društva. Ovogodišnju čestitku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona čitam pod punom opremom: maska i vizir, dezinficirane ruke i propisana COVID distanca od kolegica i kolega.

Neku gorčinu bude napisane rečenice Sokratove zakletve za nastavnike koju je sastavio Robert Dottrens: Vršit ću svoju obavezu savjesno i ponosno. Moji učenici bit će ne samo učenici nego i djeca i nikad neću zaboraviti da za njihovu sudbinu i sam snosim dio odgovornosti. Sačuvat ću svim mogućim raspoloživim sredstvima čast nastavničkog poziva. Moje kolege bit će uvijek moji prijatelji. U saradnji s njima nastojat ću stalno usavršavati puteve kojima škola ide u smislu djelotvornog priznavanja svima prava na odgoj i socijalnu pravednost u obrazovanju. Ovo svečano obećanje dajem potpuno slobodno i časno.

Čemu podsjećanje na nastavničku zakletvu? Pa mi tako živimo!

Od mene i mojih kolega očekuje se da u ovoj ozbiljnoj situaciji održimo školu, život, duh... Trudimo se i dajemo sve od sebe jer je to naš poziv i ništa nam nije važnije od djece. Niko nas ništa ne pita i naš poziv je na margini društvenih dešavanja, a ipak ustrajavamo u zakletvi.

Je li iko svjestan važnosti uloge koju nastavnice obavljaju? Ima li iko sluha za naše probleme, potrebe i brige?

Ali, ja sam i roditelj učenika. Imam priliku da sve posmatram i iz drugog ugla. Moja čestitka za Dan učitelja glasila bi: Hvala vam što ste preko noći, ličnim sredstvima, promijenili način rada, spremni za novo učenje i nove situacije. Vi ste ovaj novi život učinili životnijim i zahvaljujući vama imamo nastavu i učenike na okupu. Hvala vam što ste organizovali svoj posao i porodicu kako ste najbolje znali. Mnogi od vas nisu imali vremena pomoći svojoj djeci u novoj školi pomažući svojim učenicima. Hvala vam na svom entuzijazmu i empatiji koju svakodnevno unosite u razred u školi ili online. Treba mnogo strpljenja da nekog podučite, istrpite nestašluke i oprostite ružne postupke i riječi. Hvala vam što nadahnjujete učenike da uče i vole knjigu, znanje i nauku, budu pošteni i korisni članovi društva. Vi ste na svom radnom mjestu cijeli dan, gledaju vas u školi i van nje, vaše postupke prate i ocjenjuju. Tehnološki dodaci i pomagala pružaju samo potporu vašem poslu. Bez vas nema nijednog zanimanja koje će ovaj svijet učiniti ljepšim mjestom za život. Magija je u vašim rukama i učite djecu da budu ljudi, bilo uživo ili online. Svaki roditelj, svaki učenik, svaki političar i pojedinac, cijela društvena zajednica i svaki učitelj, nastavnik i profesor trebao bi biti svjestan nepobitne činjenice, dokazane spoznaje, kako je bitan, glavni, nezaobilazni i neprikosnoveni faktor savremenog odgoja i obrazovanja dobar nastavnik. Bez nastavnika nema pozitivnih pomaka. Hvala vam što niste iznevjerili nastavničku zakletvu. Sretan Dan učitelja!

Najnovije

Izvještaj žirija nakon konkursa Šta je tebi AI

Ni žiriju nije bilo lako

Školegijum redakcija

Objavljujemo pobjednike konkursa Šta je tebi AI?

Školegijum redakcija

Razglednice iz Jajca

Nikad kasno za učenje i zabavu

Josipa Kulenović

Razglednice iz Tešnja, Doboja, Maglaja 3

Od čilanja do ćutanja

Mirela Buljubašić

Poznata imena autora/ica pet najboljih radova

23. februara tri prvoplasirana

Školegijum redakcija