Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Botoks zabranjen mlađima od 18 godina

Merima Dervišić

14.10.2021

U Ujedinjenom Kraljevstvu nije potrebno imati formalno obrazovanje za prakticiranje estetskih zahvata i zbog toga je nemoguće kontrolirati kvalitet i sigurnost usluga koje se pružaju.

Ilustracija: Marko Milivojevic / Pixnio

U Engleskoj je nedavno na snagu stupio zakon prema kojem se osobama mlađim od 18 godina zabranjuje upotreba injekcije botulinum, toksinom poznatim kao botoks. Odluka je donesena nakon što je objavljen podatak da su u prošloj godini osobe mlađe od 18 godina platile 41 hiljadu estetskih zahvata koji uključuju ovaj toksin. Iz Ministarstva zdravlja dodaju da je u 2017. godini registrirano gotovo 29.300 slučajeva u kojima su osobe mlađe od 18 godina plaćale usluge punjenja usana.

Međutim, mnogi smatraju da ovaj zakon neće riješiti problem masovnih estetskih zahvata za koje se mladi Britanci i Britanke sve češće odlučuju. Štaviše, jedan od najpopularnijih zahvata – zatezanje i lifting kako bi se dobio fox-eye izgled – još uvijek je dostupan maloljetnicama.

Problem se neće riješiti ako druge zemlje dozvole mladima da putuju i ove zahvate obavljaju u inostranstvu, kažu organizatorice kampanje protiv estetskih zahvata za tinejdžere.

U Ujedinjenom Kraljevstvu za sada nije potrebno imati formalno obrazovanje za prakticiranje ovih estetskih zahvata i zbog toga je nemoguće kontrolirati kvalitet i sigurnost usluga koje se pružaju bilo kojoj mladoj osobi koja poželi promijeniti svoj izgled.

Niti jednom djetetu nije potrebna usluga kozmetičke botoks injekcije ili punjenja usana. Stoga više neće biti moguće ušetati u salon ljepote i platiti opasan i sasvim nepotreban zahvat koji vam može upropastiti život. Znamo da ova odluka neće riješiti problem, ali smo sigurne da će pomoći mnogim maloljetnicima i maloljetnicama, kazala je Laura Trott, zastupnica u britanskom Parlamentu.

Izvor: BBC: Botox-style injections and lip filler ban for under-18s in England

Najnovije

Svjetski mediji o obrazovanju

Učenici maltretiraju nastavnike na TikToku

Merima Dervišić

Pandemija kao lakmus-papir

Politička manipulacija

Miloš Janković

Svjetski mediji o obrazovanju

Škole u Teksasu odbijaju vladi dostaviti popis knjiga

Merima Dervišić

Svjetski mediji o obrazovanju

Britansko Ministarstvo obrazovanja upozorava da đacima nije mjesto na protestima

Merima Dervišić

Priča o trojici očeva čije su kćerke izvršile samoubistvo

Skupili 500 hiljada funti za sprečavanje samoubistva mladih osoba

Merima Dervišić