Obrazovna politika

Red, rad i disciplina

Pedagoški zavod: Plan nerada

Osman Zukić

21.10.2011

Zanima li Vas ko i kako brine o kvaliteti obrazovanja?

Roditelj ste dvoje djece, osnovaca, i nakon napornog radnog dana odlučili ste zaviriti u svijet obrazovanja, ne biste li štagod naučili – čuli ste da internet daje mnoštvo savjeta roditeljima.

Klikanje miša Vas s jednog na drugi link odvede i na zvaničnu web stranicu Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo. Na naslovnoj strani u oči vam upada uokvireni “manifest”, koji pojašnjava radne zadatke PPZ-a:

“Primarna funkcija je da svojim radom i zalaganjem doprinosi unapređivanju odgojno-obrazovnog rada u školama, u skladu sa savremenim pedagoškim trendovima i nastavno-tehničkim standardima". Ni manje, ni više.

Tu ćete se zadržati neko vrijeme istražujući: datumi i cijene stručnih ispita nisu zanimljivi, razni rasporedi koordinatora nisu zanimljivi, link koji vodi na temu šampiona znanja nije u funkciji. Nakon što ste, barem donekle, naslutili koje su uloge i obaveze pedagoških zavoda, odlučite zaviriti u sekciju Obrazovne ustanove, pa podsekciju Osnovne škole (nadajući se nekom ohrabrujućem podatku u vezi sa osnovnom školom u koju ide Vaše dijete), kad tamo ništa zanimljivije – adrese i kontakti sarajevskih škola. Počevši sumnjati u uzaludnost postojanja pedagoških zavoda, brzo se vraćate natrag u želji da otklonite sumnje. Treći pokušaj: u izborniku birate Stručno usavršavanje. Opet – ništa. Nekoliko izvještaja sa sastanaka stručnih usavršavanja, ali nedovoljno da privuče pažnju roditelja koji bi da se upozna sa radom, ulogom i rezultatima Prosvjetno-pedagoškog zavoda. Naprosto Vas zanima ko i na koji način se bavi obrazovanjem i unapređenjem standarda i kvaliteta.

Čvrsti i nepokolebljivi u svojim namjerama, napadate sekciju PPZ (Prosvjetno-pedagoški zavod), birate Program rada, kad gle čuda – Program rada Prosvjetno-pedagoškog zavoda Ministarstva obrazovanja i nauke za 2007. Gledate nepovjerljivo, osjećate se iznevjereno, miš Vam drhti pod rukom, i ponavljate dvijehiljadesedma, dvijehiljadesedma. Sumnje postaju istinite. Začas se uvjerite da živimo četiri godine poslije, tiho opsujete, kažete pu! i ostavite se ćorava posla.

Ni ovi ništa ne rade!

Najnovije

Inicijativa u Zastupničkom domu PSBiH

Amandman za GPS-narukvice treba ponoviti

Rubina Čengić

Vijesti iz Kaknja

Inicijativa mrtvorođenče

Hana Huskić

Javne nabavke

Elektronske učionice, predmet za tužilaštvo

Školegijum redakcija

Pismo roditelja

Ministar Kazazović i 140 elektronskih učionica

Marko Ban

Online sedmica

Eksperimentalna online konfuzija

Merima Ražanica