Kviz

Prepoznaj udžbenik

13.02.2014

Navedeni su citati iz udžbenika istorije (S), historije (B) i povijesti (H) za deveti razred osnovne škole. Vaš zadatak je da pokušate pogoditi iz kog udžbenika je koji citat.

 

S/ B/ H/ „Partizani i četnici su sarađivali, ali su međusobno ratovali.“ (str. 136-137)

S/ B/ H/ „U sklopu domobranstva bilo je u početku i oružništvo.“ (str 99.)

S/ B/ H/ „Na drugom zasjedanju AVNOJa učestvovalo je 146 delegata. Najviše je bilo iz Hrvatske, iako je bila saveznica Njemačke u ratu sa Antihitlerovskom koalicijom.“ (str. 141)

S/ B/ H/ „NDH je pripadala isključivo hrvatskom narodu u koji su ubrajali i Bošnjake.“ (str. 155)

S/ B/ H/ „Veliki broj hrvatskih građana osuđivao je nasilje nad svojim sugrađanima, a u tome su najviše prednjačili mladi naraštaji i Crkva.“ (str. 101)

S/ B/ H/ „U Srbiji ubrzo djeluju dva pokreta otpora. Prvi pokret – Četnički ravnogorski pokret (...). Drugi pokret – Partizanski odredi (...)“ (str. 131)

S/ B/ H/ „Time je doprinos hrvatskih partizana kojih je do kraja 1942. bilo oko 25000, europskom i svjetskom antifašizmu bio velik.“ (str.106)

S/ B/ H/ „Ustanički pokret se u proljeće 1942. godine podijelio na partizane i na borce, koji su kasnije nazvani četnicima.“ (str. 136)

S/ B/ H/ „Najveći dio hrvatskih zemalja bio bi uključen u sastav Velike Srbije, a Hrvati na tim područjima bili bi ubijani ili odnarođeni. Slična sudbina bila je namijenjena i bosansko-hercegovačkim muslimanima.“ (str. 121)

S/ B/ H/ „Ustanak u Hrvatskoj je organizovala KPJ. Počeo je napadom na Srbiju 27. Jula 1941. Godine.“ (str. 132)

S/ B/ H/ „Danas se 25. novembar obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.“ (str. 163)

S/ B/ H/ „O Hitlerovoj smrti postoje i druge verzije. Neki kažu da je tajno pobjegao u Južnu Ameriku.“ (str. 145)

S/ B/ H/ „Uporedo sa zločinima ustaša nad srpskim življem započeli su i zločini četnika nad Bošnjacima i Hrvatima.“ (str. 155)

S/ B/ H/ „Može se reći da su unatoč ideološkom ustaškom nadzoru ostvareni veliki uspjesi u izdavaštvu.“(str. 100)

S/ B/ H/ „2. Zašto je Ajzenhauer konsultovao meteorologe?“ (str. 147)

E. Kurtović