Obrazovna politika

Školegijum se raspituje

Rad u leru

Školegijum redakcija

14.02.2014

Da li je ministarstvo obrazovanja stradalo u požaru izazvanom u toku protesta građana Sarajeva?

Nakon svega što se događalo proteklih dana, pokušali smo doći do odgovora da li je Ministarstvo obrazovanja stradalo u požaru izazvanom u toku protesta građana Sarajeva? Školegijum se za izjavu obratio savjetnici u ministarstvu, prof. Nihadi Čolić.
"Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo trenutno je izmješteno u prostorije Centra za edukaciju i razvoj nastavnih tehnologija, Obala Kulina bana broj 3. Prostorije Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo nisu porušene, na njima su samo primjetna oštećenja koja su rezultat gorenja na prvom spratu zgrade. Iz svojih prostorija smo iznijeli računare i osnovni materijal za rad, kako bismo nastavili sa radom. Trenutno obavljamo aktivnosti oko izbora za članove u školskim odborima u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo."
Profesorica Čolić se osvrnula i na trenutnu situaciju oko donošenja odluka u Ministarstvu.
"S obzirom da Ministarstvo već duži period nema ministra, odluke mjesec dana je potpisivao premijer Kantona, zatim ministar za stambena pitanja, a trenutno to čini sekretar ministarstva. Odluke koje potpisuje odnose se na samo osnovne saglasnosti i mišljenja koja donose stručni savjetnici za pojedine oblasti, a sve odluke koje su od vitalnog značaja za funkcionisanje rada škola, predškolskih ustanova i visokoškolskih ustanova, sekretar Ministarstva ne potpisuje, jer je mišljenja da ona ne treba odlučivati o istim i da su one u isključivoj nadležnosti ministra. Dakle, rješavamo samo pitanja koja se odnose na obustavu nastave, odabir školskih odbora, administrativni dio.
Sve odluke trenutno u tehničkom mandatu, za Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo donosit će v. d. premijera Muhamed Kozadra.
Trenutno je rad Ministarstva usmjeren samo na, ako ih tako mogu nazvati, elementarne zadatke, a ključni problemi, kao što su trenutan zastoj u radu Osnovne muzičke škole na Ilidži i slična pitanja i problemi, nisu u prvom planu."

Najnovije

Inicijativa u Zastupničkom domu PSBiH

Amandman za GPS-narukvice treba ponoviti

Rubina Čengić

Vijesti iz Kaknja

Inicijativa mrtvorođenče

Hana Huskić

Javne nabavke

Elektronske učionice, predmet za tužilaštvo

Školegijum redakcija

Pismo roditelja

Ministar Kazazović i 140 elektronskih učionica

Marko Ban

Online sedmica

Eksperimentalna online konfuzija

Merima Ražanica