Iz dječije perspektive

Žohar u žitu 5

Nerd

Žuži Žo

07.04.2014

Zovem se Žuži, idem u gimnaziju. Ovo je moj dnevnik.

Žoharima ništa draže nego kada nemamo neki čas. Neki se pokupe u kafić, neki ostanu u školi, a neki... odu u biblioteku. Uzmu knjigu i onda udare po Smartphonu.

Neka mala djeca prave buku i cereču se, a bibliotekarke ih ruže.

 –Sad ću ti zvati mamu! Ma koji si razred?

– Treći.

Treći, a čitaju Seksualno vaspitanje? Upitnik.

– Zašto se smijete?

Pa ovdje je nacrtana djevojčicina... haha! Zar smijemo ovo čitati?

To i jesu knjige za vas. Morate naučiti o...

Ne saznamo o čemu, jer bibliotekarka odlazi hitnim poslom. Malo kasnije dolazi druga.

Zašto se smijete?

Kad vidi šta čitaju uzima im knjigu i ostavlja na visoku policu. Umjesto nje daje im

 Igre kod kuće.

 

&

Dobar dan.

Zdravo, zdravo...

Teta u pekari me pozdravlja i uslužuje gospodina koji je došao prije mene.

Izvolite?

Jedan hljeb...

Mog'o si probat ovaj Kraljevski sa sedam vrsti sjemenki.

Pa može. Koje su to sjemenke?

Neugodna tišina...

Znam vala da ima suncokret!

&

Imamo jedan od silnih testova i pitam žoharku koje su prognoze. Misli da će dobiti dvicu, čime bi bila prezadovoljna, jer nije učila.

Sutradan stižu rezultati: dobila je četiri.

Čestitam joj, a ona sva snuždena odmahuje glavom: nije ovo za čestitanje.

Odlazi do profesora i dokazuje kako joj fale samo tri boda do petice. Vraća se ljuta.

Ti profesori nikad ne idu na ruku učenicima.

&

U razredu ima jedna žoharka koja puno čita, a još se više hvali time. Tvrđavu i Derviš i smrt je savršeno razumjela. To su njene najdraže knjige.

Vala mi se ne sviđa ova lektira... Skroz je... kako da se izrazim... Pa previše kliše. Običan romančić, ne vjerujem da u stotinu i pedeset stranica ovakav pisac može nešto napisati... Već sam je počitala, jesam, na raspustu, ali..

Mogu misliti... Razumijem.

Ne, ne razumiješ. Zašto bi čitali nešto... Ovakvo?

Možda da bi više cijenili, kako ti kažeš, dobre knjige?

E, to je to. Sigurno.

Sigurno.

&

Imamo test iz informatike. Ispred mene sjedi jedna super odlikašica i jedan dvičar. Vidim je kako nešto žvrlja po stolu.

Profa je premješta za katedru, da žohari od nje ne prepisuju. Onda nakon nekih desetak minuta prolazi pored našeg reda i vidi napisanu formulu na stolu ispred mene. Jadni dvičar se pravda da nije on to napisao, ali mu profesorica ne vjeruje. Oduzima mu rad. Kec. Tačka.

Žoharkino uvijek blijedo lice postaje crveno.

Ništa ne kaže.

Ne kažem ni ja.

Ne kaže ni on.

&

Danas je mama za ručak napravila pitu s piletinom. Prvi put je pravila i pekla jufke za tu pitu. Čim sam probala prvi zalogaj, kao da mi se nešto u glavi preokrenulo. Odjednom sam otišla deset godina u prošlost, na ručak kod prijateljicine bake kod koje sam prvi put probala mlince. Isti ukus, a ga se nikad ne bih sjetila. Zaključak: nepce je organ za sjećanje.

&

Počela je sezona priprema za ekskurzije i mature. Sjećam se prijatelja iz osnovne i naše velike proslave u gradskom restoranu. Na sve strane cirkoni, štikle, leptir mašne i kravate... Sad mi je krivo što sam bila ljuta i što me sve nerviralo. Voljela bih se vratiti i biti opuštena. Skoro nikako nisam plesala i imam možda pet fotografija.

&

Bila sam u prodavnici i djevojka na kasi me je pogledala i široko se nasmijala.

Imaš predobru frizuru!

Eto, ne bi trebalo biti teško uljepšati nekome dan.

&

Djeco, idući čas nam dolazi direktorica i savjetnik. Imat ćemo ponavljanje, pa budite aktivni i mirni.

Hoćemo, profesore!

Svaki ogledni čas profesori dobro srede. Sve bude super, a sljedeći čas se vratimo u normalu. Jedino je drugačije na hemiji. Predaje nam mlada profesorica. Tek je završila fakultet. Na oglednom času nam je prezentovala lekciju preko projektora. Direktorica je pohvalila i rekla da bi jedino trebala imati veći font, jer se ne vidi dobro u zadnjim klupama. Od sljedećeg časa smo svaku lekciju imali na projektoru, u većem fontu.

&

Englesku riječ nerd, Google Translate prevodi kao glupan. U nerdove spadaju djeca/ljudi koji vole stripove, knjige i filmove. Oni koji plaču kada im umre omiljeni lik u knjizi. Harry Potter, Sherlock, Dr Who, Avengers,... Da skratim, ja sam nerd.

&

Na stranici CNN-a su postavili istraživanje nekih srednjoškolaca. Oni tvrde da bi Amerika mogla uštedjeti milione kada bi zvanični font postao Garamond, a ne Times New Roman. Garamond je isti kao TMR, samo je tanji.

Zaključujem da to valjda ima potrebe samo u Americi, a ne kod nas. Mi u gimnaziji dobijamo testove isprintane, ali fontom profesorove ruke.

&

Jučer sam ispred vrata stana zatekla prelijepu sivu mačku. Odmah se počela maziti oko mojih nogu. Prela je i mjaukala i ja sam je, naravno, dobro nahranila i izigrala se s njom. Tu večer sam je sanjala. Nekako sam uspjela nagovoriti mamu da je udomimo. Bila je najbolja mačka na svijetu, ali se scena preokrenula i maca je ležala na podu i bolno mjaukala. Prepala sam se, ali nije bilo ništa strašno. Maca je bila trudna. Okotila se. Sljedeća scena: Ulazim u dnevni boravak, kad ono na svakom kvadratnom centimetru po jedno mače, sjedi, gleda u mene i mjauče.

Probudila sam se s kezom na licu, ali mace nije bilo ispred vrata kada sam izašla da joj otvorim...

 

Ime autorice poznato redakciji.

Ilustracija Enes Kurotović

Najnovije

Priča

Mjesto za svakog

Denis Suljaković, Zerina Hadžić

Priča

Kuraž

Almina Džunuzović

Priča

Carevo novo ruho

Zerina Hubjer

Bosanski, hrvatski, srpski

Jezik ne zovem, on sam dođe

Hana Huskić

Pitalice

Želim da me pitaš…

Anes Osmić