Obrazovna politika

Nekako s proljeća

Počinje sezona štrajkova

Enes Kurtović

17.04.2014

Koliko para, toliko obrazovanja

Druga polovina aprila i mjesec maj idealno su vrijeme za organizovanje štrajkova prosvjetnih radnika. Približavanje kraja školske godine, aktivnosti oko zaključivanja ocjena završnim razredima i skori rokovi za upis u srednje škole i fakultete - daju prosvjetnim radnicima snažnu pregovaračku poziciju. Ovo je vrijeme kad se moraju naplatiti sve neisplaćene plate, topli obroci, putne naknade, dnevnice itd. Ako se propusti ova prilika, valja čekati početak nove školske godine. A ko čeka - zna se... taj možda i ne dočeka.

Pare nisu problem - para nema

Ovogodišnju sezonu štrajkova u bh. školstvu otvorili su Sindikati predškolskog i osnovnog obrazovanja Unsko-sanskog kantona koji su polovinom marta organizovali jednosatni štrajk upozorenja, a 14.04.2014. godine isti događaj organizovao je i Samostalni sindikat srednjeg i visokog obrazovanja ovog kantona. Štrajkovi upozorenja samo su najava prekida nastave do kojeg će doći, jer je već sad izvjesno da Vlada USK u budžetu nema novca za podmirenje obaveza prema svim budžetskim korisnicima. Svi priželjkuju odobravanje dodatnog zaduženja, kako bi se preživjela ova izborna godina. Uz već uvriježenu praksu po kojoj su prosvjetni radnici na kraju liste prioriteta za plaćanje (iza njih su još samo kultura i poljoprivreda), realno je očekivati generalne štrajkove u samoj špici ove školske godine. Scenarij je ovo već viđen iz prethodnih školskih godina.

Kad pare ne budu razlog za štrajk

Razloga za štrajk u obrazovnim institucijama ima toliko da bi se svaki dan mogla prekidati nastava i upozoravati ministarstva, koja su kreatori sistema i direktni poslodavac svim prosvjetnim radnicima. Međutim, razlozi kao što su: loši udžbenici, prevaziđeni nastavni planovi i programi, potiskivanje univerzalnih humanističkih i naučnih vrijednosti iz obrazovanja, (jedno)nacionalno profilisanje učenika, stranačko kadriranje od čistačice do direktora, miješanje religije, države i škole, loši uslovi za izvođenje nastave.. ipak nisu toliko bitni da bi potaknuli predstavnike Sindikata na organizaciju štrajka. Kašnjenja finansijskih primanja i dalje je glavni motivirajući faktor za organizaciju štrajkova.

Indikativno je kako su u Samostalnom sindikatu srednjeg i visokog obrazovanja USK definisali razloge za organiziranje svog Štrajka upozorenja: „1.) Kašnjenje u isplati plaća i naknada za radnike u  srednjem obrazovanju, te pokušaj destrukcije obrazovnog sistema od strane Vlade USK i 2.) Kašnjenje u isplati putnih troškova  od januara mjeseca 2013. do danas.“ 

Destrukcija obrazovnog sistema od strane Vlade (ma šta se pod tim uopštenim izrazom podrazumijevalo) našla se između dva finansijska zahtjeva, tek kao cvijetni aranžman, da donekle ublaži sliku gole realnosti.

Eto, nije sve u parama, ima nešto i u društvenoj odgovornosti. Ustvari, da se na vrijeme štrajkovalo protiv obrazovne politike, danas se ne bi štrajkovalo za topli obrok i putne troškove.

Ilustracija E. Kurtović

Najnovije

Inicijativa u Zastupničkom domu PSBiH

Amandman za GPS-narukvice treba ponoviti

Rubina Čengić

Vijesti iz Kaknja

Inicijativa mrtvorođenče

Hana Huskić

Javne nabavke

Elektronske učionice, predmet za tužilaštvo

Školegijum redakcija

Pismo roditelja

Ministar Kazazović i 140 elektronskih učionica

Marko Ban

Online sedmica

Eksperimentalna online konfuzija

Merima Ražanica