Obrazovna politika

Škomentar

Školom za droljitak

Marko Ban

22.04.2014

Čas je odjeljenske zajednice, prvi nakon uskršnjih blagdana.

Razrednik (ili razrednica, da li je svejedno?) čita planirane teme: moji idoli, obiteljski odnosi, zdrava ishrana... Nigdje ništa konkretno o Facebooku. Razrednik odahne; super, znači ne mora otvarati priču o Najvećim droljama osnovnih i srednjih škola, koja ovih dana okupira medijski prostor.

Naravno, ovaj razrednik je metafora za školski sistem koji sve manje vodi računa o djeci. Djecu on tretira kao sirovinu: nastavnici će je preraditi u platicu, relativno malu ali relativno redovnu i sigurnu, a država u biračko tijelo koje će do smrti glasati za svoje izrabljivače.

Da nije tako, država bi imala zakone po kojima se maloljetne djevojčice ne može u javnom prostoru nekažnjeno zvati droljama, bez obzira kako su odjevene i našminkane. (To je samo korak od optužbe da su izazovno obučene djevojke saučesnice u vlastitom silovanju.) Međutim, dobre zakone donose odgovorni i obrazovani političari, kojih ovdje nema. A nema ih zato što za takve niko ko je prošao domaći obrazovani sistem ne bi ni mrtav glasao. Jer taj sistem ne razvija kritičko mišljenje i  jer nagrađuje poslušnost puno bolje nego odgovornost, solidarnost, intelektualno poštenje.

Intelektualno poštenje, naprimjer, obavezalo bi administratore Facebooka na javno izvinjenje i na pokretanje svih mogućih akcija protiv korisnika koji zloupotrebljavaju ovaj medij. Šta god da je svrha Facebooka, svakome ko ga administrira trebalo bi biti jasno da stavljanje sadržaja u kontekste koji mijenjaju njihov smisao i nanose štetu subjektima tih sadržaja ne smije biti dopuštena praksa.

Ali cijela stvar trebala bi se povezati i sa odnosom škole prema ljudskom tijelu. Nojevska obrazovna politika, koja je vjeroučiteljima ostavila da se bave seksualnošću djece, kriva je što internet uopšte ima uticaj kakav ima. Kad bi se škola kvalitetno bavila spolnim odgojem i obrazovanjem, internet bi od neprijatelja postao saveznik. Tada se incident poput ovog ne bi pretvorio u skandal nego u dobar povod za produbljivanje znanja o vlastitoj seksualnosti, jednako kao što bi razrednik s početka ovog teksta bio incident, umjesto što je danas pravilo.

I možda bismo zakoračili u kulturu u kojoj riječ drolja ne bi više imala šta da označi. 

Ilustracija E Kurtović.

Najnovije

Inicijativa u Zastupničkom domu PSBiH

Amandman za GPS-narukvice treba ponoviti

Rubina Čengić

Vijesti iz Kaknja

Inicijativa mrtvorođenče

Hana Huskić

Javne nabavke

Elektronske učionice, predmet za tužilaštvo

Školegijum redakcija

Pismo roditelja

Ministar Kazazović i 140 elektronskih učionica

Marko Ban

Online sedmica

Eksperimentalna online konfuzija

Merima Ražanica