Obrazovna politika

Škomentar

Čučuk Stana u Kotor Varoši

Marko Ban

30.04.2014

Zamislite negdje u Bavarskoj neki gradić za koji niko u Njemačkoj ne bi čuo da nije u njemu bolnice, i u bolnici kineskih pacijenata kojima uprava nije željela umjesto kašike i viljuške dozvoliti da jedu tradicionalnim štapićima. Dok se uprava poziva na pravilnik, po kome supa nije piće, pa se mora jesti kašikom, pacijenti svi do jednog, uprkos terapijama, poumiru od gladi. A onda načelnik tog gradića, skupa s gradskim odbornicima, odluči da bolnicu nagradi zlatnom poveljom, na prigodnoj akademiji, u prisustvu kancelarke Angele Merkel.

Priznajte da priča zvuči fantastično, i da biste teško mogli zamisliti gđu Merkel u ulozi na koju je premijerka Republike Srpske pristala; da prisustvuje svečanosti u opštini Kotor Varoš, gdje je zlatnom poveljom odlikovana Osnovna škola Sveti Sava, u kojoj je 149 đaka izgubilo godinu. Što je oko 17% ukupnog broja osnovaca.

U obrazloženju nagrade stoji doslovno:

"JU OŠ 'Sveti Sava' Kotor Varoš obrazuje mlade ljude više od 122 godine. Prema podacima prva četvororazredna mješovita državna škola u Kotor Varošu (Sadašnja OŠ 'Sveti Sava') počela je sa radom 1892. godine na osnovu Odluke Vlade Austro-ugarske monarhije. Na svom dugom putu pratili su je usponi i padovi vezani za ratna dejstva ili za prirodne katastrofe, ali uvjek se dizala za dobrobit stotina generacija svojih učenika. U sadašnjem sastavu ima 5 objekata (Kotor Varoš, Vagani, Vrbanjci, Zabrđe i Prisoje), a ove školske godine nastavu pohađa 1150 učenika, a u Školi je zaposleno 134 radnika. Iz ove škole potiču mnogi doktori nauka, magistri, profesori, ljekari i stručnjaci raznih profila, a gotovo je nemoguće iskazati tačan broj prosvjetnih radnika koji su ovo svoje umijeće i znanje ugradili u mlade ljude naše opštine. Učenici ove škole na najbolji način predstavljaju našu opštinu postižući odlične rezultate na svim nivoima takmičenja, a uključeni su i u sve aktivnosti koje se provode na našoj opštini."

Da je premijerka kancelarka, vjerovatno bi pitala domaćine da li su u onih 1150 đaka koji na najbolji način predstavljaju opštinu na svim nivoima takmičenja ubrojali i onih 149 koji nastavu nisu pohađali. I da li ova godina ide u uspone ili u padove škole. I na šta tačno misle kad kažu dobrobit generacije. Zapravo bi to bio jedini pristojan razlog da se na rečenoj svečanosti pojavi.

Da je premijerka kancelarka odavno bi smijenila ministra obrazovanja, zbog nesposobnosti da zaštiti interese djece, uprkos očigledno lošem zakonu i očigledno diskriminatorskom planu i programu i očigledno ispolitizovanim zahtjevima roditelja.

Ali premijerka nije kancelarka. Ona je Čučuk Stana hajdučke politike koja je kadar i dići i uteći, držeći inat za vrlinu a silu za pravdu.

Takva gladnima ne daje štapiće, nego nun-čake. 

Najnovije

Inicijativa u Zastupničkom domu PSBiH

Amandman za GPS-narukvice treba ponoviti

Rubina Čengić

Vijesti iz Kaknja

Inicijativa mrtvorođenče

Hana Huskić

Javne nabavke

Elektronske učionice, predmet za tužilaštvo

Školegijum redakcija

Pismo roditelja

Ministar Kazazović i 140 elektronskih učionica

Marko Ban

Online sedmica

Eksperimentalna online konfuzija

Merima Ražanica