Nova čitanja

Jeff Fenwick: “Marie Curie"

Život za nauku

Školegijum redakcija

12.05.2014

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (1)

Ova zanimljiva slika poznate fizičarke Marie Curie kako znatiželjno posmatra duh zmije naizgled u prvi plan stavlja činjenicu da je ona postala poznata upravo po svom neumornom radu na otkrivanju mehanizama radioaktivnosti, od čega je i umrla. Međutim, Jeff Fenwick, umjetnik i majstor iz Toronta, daje i drugu, dodatnu simboliku ovom radu: Zmija sa epruvetom, kako on kaže, predstavlja i Asklepijev štap, univerzalni simbol medicine. "Ovo djelo predstavlja njeno istraživanje koje je nevjerovatan napredak za medicinu”, objašnjava, "pokazujući u isto vrijeme opasnost kojoj se izlagala dok je radila sa radioaktivnim materijama."

Nakon što je saznao više o njenom životu i okolnostima koje su dovele do njene smrti, usljed prevelike izloženosti radijaciji, Fenwick je zaključio da bi ona bila idealan model za djelo. Počeo ga je i završio dok je bio student prve godine OCAD Univerziteta u Torontu, gdje je danas na završnoj godini na Odsjeku za ilustracije. "Izabrao sam Mariju Curie zbog izraza melanholije na njenom licu, zbog čega mislim da je njen portret veoma interesantan za proučavanje."

Planira da se posveti radu na stripu i drugom ilustrativnom radu kada diplomira. "Želim svoju ljubav prema dizajnu i umjetnosti spojiti sa profesionalnom karijerom tesara."

Napomena:

Maia Weinstock je naučnica, umjetnica, urednica različitih medijskih projekata kojima zagovara podršku djevojčica i žena u područjima nauke, tehnologije, politike i sporta. Radi to iz uvjerenja da bi nestereotipno prikazivanje žena u popularnoj kulturi moglo doprinijeti većoj vidljivosti žena koje su se već dokazale u poljima nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematike.

Na izložbi 'Women-in-STEM'  u galeriji Art.Science, u Austinu (Teksas) Maia je predstavila izbor umjetničkih djela kojima su tema istaknute naučnice i njihov doprinos nauci. Izložbu je pratio foto-esej Istaknute naučnice  predstavljene kroz likovnu umjetnost na web-portalu Scientific American u kojem je objasnila zašto je tako važno predstavljati žene u pozitivnom svjetlu putem vizuelnih medija:

Danas se, kao dijelom velikih promjena, razmišlja o promjeni akronima iz STEM (engl. science, technology, engineering and math) u STEAM, (engl. science, technology, engineering, art and math) kako bi se ukazalo na to da su umjetnost i dizajn uvijek bili sastavnim dijelom nauke i tehnologije. U posljednjih nekoliko godina mnogo je lakše pronaći i kupiti djela koja imaju veze sa naukom ili matematikom, zbog rasta online umjetničkih zajednica i tržišta koje one nude. Iako još uvijek preovladavaju muškarci u prikazu nauke i naučnika, možemo vidjeti kako se sve veći broj umjetničkih djela zasniva na ženama inovatorkama i stvarateljicama.

Ovo je jedna od priča iz tog eseja.

Slika © Jeff Fenwick. Used by permission. Source.

Prevod: Merima Dervišić


Najnovije

Filmska lektira

Ljubav

Nikola Bešlić

Filmska lektira

David Bowie: Posljednjih pet godina

Nikola Bešlić

Magazin za pravedno obrazovanje

Čitajte Školegijum u 2018. godini

Školegijum redakcija

Filmska lektira

Živjela kraljica

Nikola Bešlić

E-espresso

Uloga odjeće na ispitu

Školegijum redakcija