Nova čitanja

Orlando Leibovitz: "Lise Meitner i nuklearna fisija"

Element br. 109

Školegijum redakcija

13.05.2014

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (2)

(akrilne boje na platnu - juta)

I Marie Curie i fizičarka njemačkog porijekla, Lise Meitner, odgovorne su za neke od najvažnijih pronalazaka na polju fizike u 20. stoljeću. Lise Meitner je otkrila nuklearnu fisiju – cijepanje atoma koje vodi ka stvaranju nuklearne energije, a što se koristi za nuklearno oružje. Međutim, za razliku od Marie Curie, kojoj su date dvije Nobelove nagrade, Lisu Meitner su ignorisali nakon što je njen suradnik Otto Hahn primio Nobelovu nagradu za rad za koji su oboje bili zaslužni. Na kraju su joj njena dostignuća ipak priuštila nešto po čemu ćemo je zauvijek pamtiti: mjesto u periodnom sistemu elemenata – majtnerij, element s brojem 109.

Prijatno me iznenadila zaigranost kojom je Orlando Leibovitz, samouki umjetnik koji živi u gradu Santa Fe (Novi Meksiko) predstavio njen rad. Kada njegovo djelo uporedimo sa djelom Jeffa Fenwicka, vidimo dosta jednostavniju i veseliju predstavu ove bitne naučnice i njenog pronalaska. Portret je dio serije od 10 slika nazvane “Naslikana fizika”, u kojoj se nalazi i portret Richarda Feynmana koji pleše ispred table na kojoj su njegovi dijagrami i Schrödingerova mačka. "Još u tinejdžerskim me je godinama užasno zanimao način na koji teorija fizike objašnjava univerzum. Umjetnost traži ista objašnjenja”, kaže Leibovitz. "Umjetnost, međutim, ne zahtijeva tako snažno dokazivanje. Ono što spaja umjetnost i fiziku jeste kreativnost i želja da se dopre do nepoznatog.“ 

Dodaje: "Otkrića Lise Meitner još uvijek imaju kolosalan utjecaj na naše živote. Njena priča je veoma dramatična, bilo da se radi o načinu na koji se borila protiv rodne diskriminacije kao žena koja se bavi fizikom, ili o činjenici da je bila Jevrejka u nacističkoj Njemačkoj. Napisala je jednom: 'Nauka čini da ljudi nesebično tragaju za istinom i objektivnošću. Uči nas da prihvatimo stvarnost, da je poštujemo i da joj se divimo...' Na ovaj način je živjela svaki dan. I njenu je priču vrijedilo naslikati."

 

Napomena:

Maia Weinstock je naučnica, umjetnica, urednica različitih medijskih projekata kojima zagovara podršku djevojčica i žena u područjima nauke, tehnologije, politike i sporta. Radi to iz uvjerenja da bi nestereotipno prikazivanje žena u popularnoj kulturi moglo doprinijeti većoj vidljivosti žena koje su se već dokazale u poljima nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematike.

Na izložbi 'Women-in-STEM'  u galeriji Art.Science, u Austinu (Teksas) Maia je predstavila izbor umjetničkih djela kojima su tema istaknute naučnice i njihov doprinos nauci. Izložbu je pratio foto-esej Istaknute naučnice  predstavljene kroz likovnu umjetnost na web-portalu Scientific American u kojem je objasnila zašto je tako važno predstavljati žene u pozitivnom svjetlu putem vizuelnih medija:

Danas se, kao dijelom velikih promjena, razmišlja o promjeni akronima iz STEM (engl. science, technology, engineering and math) u STEAM, (engl. science, technology, engineering, art and math) kako bi se ukazalo na to da su umjetnost i dizajn uvijek bili sastavnim dijelom nauke i tehnologije. U posljednjih nekoliko godina mnogo je lakše pronaći i kupiti djela koja imaju veze sa naukom ili matematikom, zbog rasta online umjetničkih zajednica i tržišta koje one nude. Iako još uvijek preovladavaju muškarci u prikazu nauke i naučnika, možemo vidjeti kako se sve veći broj umjetničkih djela zasniva na ženama inovatorkama i stvarateljicama.

Ovo je jedna od priča iz tog eseja.

Slika: © Orlando Leibovitz. Used by permission. Source.

Prevela Merima Dervišić.

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (2)

Najnovije

Intervju

Muzej kao globalna platforma za sva ratna djetinjstva

Amer Tikveša

Filmska lektira

Ljubav

Nikola Bešlić

Filmska lektira

David Bowie: Posljednjih pet godina

Nikola Bešlić

Magazin za pravedno obrazovanje

Čitajte Školegijum u 2018. godini

Školegijum redakcija

Filmska lektira

Živjela kraljica

Nikola Bešlić