Iz dječije perspektive

Žohar u žitu 10

Friendzone

Žuži Žo

15.05.2014

Zovem se Žuži Žo, idem u gimnaziju. Ovo je moj dnevnik.

&

U ovom našem jeziku, bosanskom, srpskom i hrvatskom, a ni bosanskom, srpskom ni hrvatskom, ljepota je u komplikovanju. Muško koje te je rodilo ima tri najpoznatija oblika: otac, tata, babo. Na engleskom je sve to jednostavno dad (I father. Ali dobro, i to je prihvatljivo. Kroz ta dva naziva ne saznajemo koje je ko vjeroispovijesti kako nekim slučajem saznajemo u našem jeziku...) Mamina mama: baka, baba, nana, nena, majka, na engleskom jeziku: grandmum. Na engleskom jeziku imenica uncle predstavlja pola naše familije: tetak, daidža, ujko, amidža, stric... Imenica aunt drugu polovinu: tetka, daidžinica (ujna), strina (amidžinica).

Zašto mi se onda brat moje mame odaziva na amidža?

&

Više nije potrebno u kući imati TV ili prozore. Internet je sasvim dovoljan. Pada kiša - saznat ćete preko nekog dubokoumnog statusa. City opet šampion - sramota ako ne znate, ali nema šansi da ne saznate. Komentarišu svi. Najjače su mi djevojke koje kažu da su im najjače djevojke koje furaju nogomet samo da bi ih momci pogledali. Takve djevojke na komentaru imaju po stotinjak lajkova, a ja dođem u iskušenje da otkažem internet.

&

Pričaju dvije žene (tj. jedna priča, druga sluša) tako glasno da pretpostavim da imaju problema sa sluhom. Jedna ima navijenu žutu kosu u stilu osamdesetih, plavi krejon i roze usne. Usput mi može biti baba. Druga je jedna od onih teta u neutralnoj odjeći i neofarbanoj kosi pored koji samo prođeš, ni ne misleći o njima. Prva drobi:

- JA sam se danas pravo umorila. Ne znam vala kud ovaj svijet vodi. Ustanem, spremim djecu, pošaljem ih u školu, gledam ljubomorne poglede... Onda spremam kuću, spremam ručak dok muž ne dođe... Onda za njim spremam. Heh. Znaš, mogla sam JA. Nudili su meni da budem pjevačica. Mogla sam JA da sam htjela, ali ne. JA htjela muža i djecu. JA sam mogla biti poznatija od Lepe Brene. Jednom sam je JA upoznala... JA sam...

Ja čekam da je druga prekine.

Ali druga je ne prekida...

&

Lektire. Puno dosadnih knjiga samo zato što su lektire. Meni prvoj se smuči kada čitam neki roman, uživim se i onda moram sjediti sa olovkom, hvatati bilješke i paziti koje je boje bila junakinjina haljina. Ne kažem da to nije bitno, ali nekako uvijek zapamtim više o knjizi koju čitam nevezano za školu. To mora da je neka magija.

Niko od žohara više ne čita da bi nešto naučio. Čitaju što moraju, a ni profesori se ne trude da nas zainteresuju za knjigu. Uvijek nas je aktivno samo nekoliko, ostali prespavaju čas. Više od pola nas ne zna tečno čitati naglas. Jedna književnica je rekla da ako ne volimo čitati to je zato što još nismo našli pravu knjigu.

Izgleda da je nisu našli ni profesori.

&

Status na internetu: Ljuta sam na svog budućeg muža.

Vjerovatno trenutno flertuje s nekom curom.

&

Imam puno internet prijatelja. To su djevojčice kao i ja, koje su blago opsjednute nekim čudnim stvarima. S jednom sam postala baš super i onda smo se dogovorile da ćemo se naći uživo. Mama je zahtijevala da ide sa mnom, da me čuva, a djevojčica je rekla da će s njom doći prijateljica, zbog istih razloga. Čekala sam ih u tržnom centru.

- Žuži, jesi li to ti? – iza mene su stajale dvije djevojčice, meni do ramena. Čisto lice, bez ijednog prištića. Šetale smo i pričale i osjećala sam se... One su imale po jedanaest, a ja četrnaest godina.

Internet je čudan. Potpuno.

&

Veliki odmor. Izašla sam s dvije žoharke. Pored pekare je sjedio prosjak i jedna od žoharki mu je dala nešto sitniša. Druga je gurnula i nasmijala se.     

- Ho ho hoo. Šta će to biti, pa ti velikodušna?

- Mah... Sad će me pitati matematiku, pa rekoh da se osiguram...

&

U modernom svijetu, Friendzone znači kada jedna osoba drugoj kaže da želi čisto prijateljstvo. Jedna izjavi ljubav, a druga kaže da ovu prvu smatra samo prijateljem. Izgleda da ne znam ništa o flertu ili nekim takvim stvarima. Simpatiji, kako ova riječ glupo zvuči, rekla sam da mi se sviđa. Odgovorio je da me smatra samo prijateljem.

HAHA! Moj prvi friendzone! HAHaha..h...a...

Pročitajte i:

Činjenica

Nerd

 

Najnovije

Školegijum reportaža

Djeca s kraja grada

Osman Zukić

Ocjenjivanje nastavnika

Crvena olovka u rukama đaka

Anes Osmić

Matematika

Slonovska ljubav

Aldina Medija

Djeca pitaju...

Demistifikacija nastavnika

Anes Osmić

Priča

Mjesto za svakog

Denis Suljaković, Zerina Hadžić