Nova čitanja

Jennifer Mondfrans: "Kathleen Yardley Lonsdale," "Barbara McClintock," "Agnes Pockels," i "Maria Goeppert-Mayer"

U divljim i zasićenim bojama

Školegijum redakcija

20.05.2014

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (5)

(ulje, akrilne i voštane boje)

"Kada sam sa jednim prijateljem pričala o naučnicima i naučnicama, rekao mi je kako je jedina žena naučnica historijski bitna, po njemu, bila Marie Curie”, priča Jennifer Mondfrans, umjetnica iz San Franciska. "Nakon toga sam pričala sa mnogo pametnih prijatelja i prijateljica i shvatila da misle na sličan način. Onda sam odlučila da ovu priču podijelim sa svima."

Nakon toga je napravila dvije nevjerovatne serije snažnih portreta na kojima su bitne, ali ne i nužno poznate, naučnice i matematičarke. Prvi set, “Bar imam tebe, da me podsjećaš,” kombinira portrete u divljim i zasićenim bojama, sa "autobiografijama" u formi pisama čitatelji(ca)ma. Ideja je da se njenim vizualnim interpretacijama pridruži i priča o umjetnicama koje je željela da predstavi. Drugi set “Žene naučnice u historiji”, uključuje naizmjenične interpretacije za neke od njih, kao i dodatne portrete. "Izabrala sam žene koje su postigle veliki uspjeh i koje su bile fotografisane”, kaže ova umjetnica.

Četiri žene predstavljene u ovom djelu (u smjeru kazaljke na satu, počev od portreta u gornjem lijevom uglu) su: Kathleen Lonsdale, jedna od prvih britanskih kristalografkinja koja je dokazala da benzenov prsten ima oblik pravilnog heksagona; Barbara McClintock, američka genetičarka, dobitnica Nobelove nagrade, napravila je prvu genetsku mapu kukuruza; Agnes Pockels, nedovoljno poznata njemačka hemičarka, pionirka u polju nauke o površinama; i njemačko-američka naučnica Maria Goeppert-Mayer, fizičarka, dobitnica Nobelove nagrade, koja je razvila ljuskasti model atomske jezgre.

Jennifer Mondfrans planira dodati još portreta svojoj kolekciji o naučnicama. Na vrhu njene liste su hemičarka Irène Joliot-Curie i biologinja Lynn Margulis. "Dodavat ću naučnice koje rade i danas, kako bismo stvorili historiju u pokretu."

Napomena:

Maia Weinstock je naučnica, umjetnica, urednica različitih medijskih projekata kojima zagovara podršku djevojčica i žena u područjima nauke, tehnologije, politike i sporta. Radi to iz uvjerenja da bi nestereotipno prikazivanje žena u popularnoj kulturi moglo doprinijeti većoj vidljivosti žena koje su se već dokazale u poljima nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematike.

Na izložbi 'Women-in-STEM'  u galeriji Art.Science, u Austinu (Teksas) Maia je predstavila izbor umjetničkih djela kojima su tema istaknute naučnice i njihov doprinos nauci. Izložbu je pratio foto-esej Istaknute naučnice  predstavljene kroz likovnu umjetnost na web-portalu Scientific American u kojem je objasnila zašto je tako važno predstavljati žene u pozitivnom svjetlu putem vizuelnih medija:

Danas se, kao dijelom velikih promjena, razmišlja o promjeni akronima iz STEM (engl. science, technology, engineering and math) u STEAM, (engl. science, technology, engineering, art and math) kako bi se ukazalo na to da su umjetnost i dizajn uvijek bili sastavnim dijelom nauke i tehnologije. U posljednjih nekoliko godina mnogo je lakše pronaći i kupiti djela koja imaju veze sa naukom ili matematikom, zbog rasta online umjetničkih zajednica i tržišta koje one nude. Iako još uvijek preovladavaju muškarci u prikazu nauke i naučnika, možemo vidjeti kako se sve veći broj umjetničkih djela zasniva na ženama inovatorkama i stvarateljicama.

Ovo je jedna od priča iz tog eseja.

Slika: © Jennifer Mondfrans. Used by permission. Source

Prevela Merima Dervišić

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (1)

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (2)

Istaknute naučnice predstavljenje kroz likovnu umjetnost (3)

 

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (4)

Najnovije

Filmska lektira

Ljubav

Nikola Bešlić

Filmska lektira

David Bowie: Posljednjih pet godina

Nikola Bešlić

Magazin za pravedno obrazovanje

Čitajte Školegijum u 2018. godini

Školegijum redakcija

Filmska lektira

Živjela kraljica

Nikola Bešlić

E-espresso

Uloga odjeće na ispitu

Školegijum redakcija