Nova čitanja

Raúl Colón: "Henrietta Swan Leavitt"

Naše mjesto u kosmosu

Školegijum redakcija

23.05.2014

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (6)


(drvene bojice i litokreda na papiru)

Živim u mjestu gdje je astronomkinja Henrietta Swan Leavitt provela dosta vremena pažljivo analizirajući sjaj zvijezda koje su se mogle vidjeti na prelazu u 20. stoljeće. Često prođem pored mjesta gdje joj je bio ured na Observatoriju Harvard, te pored zgrade gdje je živjela prije nego što je umrla i tako šetajući istim ulicama kojima je i ona hodala pitam se kakav joj je bio život. 

Nije se mnogo toga promijenilo u ovom mjestu, bar ne kada je u pitanju fizički izgled. Međutim, u njeno vrijeme žene nisu mogle ni sanjati da se upišu na ovaj univerzitet. Ona je bila jedna od poznate grupe žena koje, ne samo da su radile na Harvardu (gdje, ako smijem dodati, nisu zarađivale skoro ništa), nego su i uspjele na ogroman način doprinijeti astronomiji kao nauci. 

Prošlog sam ljeta slučajno pronašla dječiju slikovnicu o Henrietti Leavitt, koju je napisao Robert Burleigh, a čiji je ilustrator njujorški umjetnik Raúl Colón. Tu se mogu pronaći mnoge informacije o njenom životu i nevjerovatnom radu: otkriće bitne veze između promjene sjaja takozvanih promjenljivih zvijezda te trajanje, odnosno period, njihovih promjena (fluktuacija). Iako joj je rad donio vrlo malo priznanja za vrijeme života, ova opažanja su se pokazala izuzetno bitnim za kasnija otkrića u vezi sa našim mjestom u kosmosu. Zbog toga ju je veliki broj naučnika/ca, među kojima je i poznati astronom Edward Hubble, smatrao dostojnom Nobelove nagrade. "Bio sam impresioniran njenim uspjehom, jer je ustvari pronašla način da se izračuna udaljenost zvijezda”, kaže Colón. Na ovoj slici, gornji dio predstavlja promjenljivi sjaj zvijezde, dok donji dio predstavlja način na koji su Henrietta i njene kolege bilježili ove promjene na papiru.

"Posjetivši Harvard imao sam priliku vidjeti folije na kojima su bile različite zvijezde koje su Henrietta i njen tim tada posmatrali”, objašnjava Colón. "Čitao sam i neke bilješke gdje su zapisivali sve što su vidjeli u vezi sa stepenom sjaja svake od zvijezda tokom određenog perioda. Upravo nakon što sam vidio sa kakvom su opremom radili, kao što je recimo staklena podloga na kojoj su posmatrali te folije, pomoglo mi je da bolje razumijem kako se u prošlosti radilo, ali i da bolje razumijem njenu priču."

Napomena:

Maia Weinstock je naučnica, umjetnica, urednica različitih medijskih projekata kojima zagovara podršku djevojčica i žena u područjima nauke, tehnologije, politike i sporta. Radi to iz uvjerenja da bi nestereotipno prikazivanje žena u popularnoj kulturi moglo doprinijeti većoj vidljivosti žena koje su se već dokazale u poljima nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematike.

Na izložbi 'Women-in-STEM'  u galeriji Art.Science, u Austinu (Teksas) Maia je predstavila izbor umjetničkih djela kojima su tema istaknute naučnice i njihov doprinos nauci. Izložbu je pratio foto-esej Istaknute naučnice  predstavljene kroz likovnu umjetnost na web-portalu Scientific American u kojem je objasnila zašto je tako važno predstavljati žene u pozitivnom svjetlu putem vizuelnih medija:

Danas se, kao dijelom velikih promjena, razmišlja o promjeni akronima iz STEM (engl. science, technology, engineering and math) u STEAM, (engl. science, technology, engineering, art and math) kako bi se ukazalo na to da su umjetnost i dizajn uvijek bili sastavnim dijelom nauke i tehnologije. U posljednjih nekoliko godina mnogo je lakše pronaći i kupiti djela koja imaju veze sa naukom ili matematikom, zbog rasta online umjetničkih zajednica i tržišta koje one nude. Iako još uvijek preovladavaju muškarci u prikazu nauke i naučnika, možemo vidjeti kako se sve veći broj umjetničkih djela zasniva na ženama inovatorkama i stvarateljicama.

Ovo je jedna od priča iz tog eseja.

Slika: © Raúl Colón. Used by permission. Simon & Schuster Books for Young Readers. SimonandSchuster.com 

Prevela Merima Dervišić. 

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (1)

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (2)

Istaknute naučnice predstavljenje kroz likovnu umjetnost (3)

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (4)

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (5) 

 

 

 

Najnovije

Filmska lektira

Ljubav

Nikola Bešlić

Filmska lektira

David Bowie: Posljednjih pet godina

Nikola Bešlić

Magazin za pravedno obrazovanje

Čitajte Školegijum u 2018. godini

Školegijum redakcija

Filmska lektira

Živjela kraljica

Nikola Bešlić

E-espresso

Uloga odjeće na ispitu

Školegijum redakcija