Nova čitanja

Muhammad Yungai: "Mae Jemison"

Ples u svemiru

Školegijum redakcija

26.05.2014

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (7)


(ulje na platnu)

Možda ste znali da je Mae Jemison bila prva Afroamerikanka u svemiru, ali da li ste znali da se ona profesionalno bavila plesom? Ili da je provela dvije i pol godine radeći kao doktorica u Africi? Ili možda da je ispunila svoj dječiji san ostvarivši malu ulogu u filmu Star Trek: The Next Generation?

Mae Carol Jemison postala je inspiracijom za žene i djecu cijelog svijeta, ne samo zato što je zaslužila da je pozovu u NASA-u, nego zato što je, u godinama koje su slijedile, pokazala kako je jako sposobna poslovna žena, inovatorka i liderica. 

Kada svemu tome dodamo i njeno zalaganje za obrazovanje, jasno nam je zašto je Muhammad Yungai, umjetnik i učitelj iz Atlante, odlučio da napravi ovako izražajan portret, koji je dijelom šarolike serije pod imenom “29 osoba afričkoameričkog porijekla za koje biste trebali čuti”. “Mae Jemison je jedna nevjerovatna žena čiju priču treba ispričati”, kaže on.

Muhammad Yungai je samouki slikar koji je odrastao u New Orleansu. “Otac me je vrlo rano počeo ohrabrivati da se bavim umjetnošću, pružao mi je smjernice i moja je fasciniranost umjetnošću prerasla u žeđ koju ne mogu ugasiti”, napisao je na svojoj web-stranici.

Danas živi u Atlanti i podučava likovnu umjetnost djeci iz akademije KIPP WAYS. Ovaj je portret napravljen u čast Mjeseca afričkoameričke historije, a također je iskorišten za prikupljanje sredstava za učenike/ce. Uz 28 drugih portreta historijskih lidera i ličnosti kao što je Langston Hughes, pa do Whitney Huston, njegovi su portreti prodati na aukciji, a novac zarađen od njih se koristi za podučavanje novih generacija umjetnika i umjetnica.

 

Napomena:

Maia Weinstock je naučnica, umjetnica, urednica različitih medijskih projekata kojima zagovara podršku djevojčica i žena u područjima nauke, tehnologije, politike i sporta. Radi to iz uvjerenja da bi nestereotipno prikazivanje žena u popularnoj kulturi moglo doprinijeti većoj vidljivosti žena koje su se već dokazale u poljima nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematike.

Na izložbi 'Women-in-STEM'  u galeriji Art.Science, u Austinu (Teksas) Maia je predstavila izbor umjetničkih djela kojima su tema istaknute naučnice i njihov doprinos nauci. Izložbu je pratio foto-esej Istaknute naučnice  predstavljene kroz likovnu umjetnost na web-portalu Scientific American u kojem je objasnila zašto je tako važno predstavljati žene u pozitivnom svjetlu putem vizuelnih medija:

Danas se, kao dijelom velikih promjena, razmišlja o promjeni akronima iz STEM (engl. science, technology, engineering and math) u STEAM, (engl. science, technology, engineering, art and math) kako bi se ukazalo na to da su umjetnost i dizajn uvijek bili sastavnim dijelom nauke i tehnologije. U posljednjih nekoliko godina mnogo je lakše pronaći i kupiti djela koja imaju veze sa naukom ili matematikom, zbog rasta online umjetničkih zajednica i tržišta koje one nude. Iako još uvijek preovladavaju muškarci u prikazu nauke i naučnika, možemo vidjeti kako se sve veći broj umjetničkih djela zasniva na ženama inovatorkama i stvarateljicama.

Ovo je jedna od priča iz tog eseja.

Slika: © Muhammad Yungai. Used by permission. Source.

Prevela Merima Dervišić

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (1)

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (2)

Istaknute naučnice predstavljenje kroz likovnu umjetnost (3)

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (4)

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (5) 

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (6)

Najnovije

Filmska lektira

Trgovački putnik

Nikola Bešlić

Religija i nauka, Bertrand Rasel

Dobar osnov za dijalog o istinama

Merima Ražanica

Filmska lektira

Počasni građanin

Nikola Bešlić

Što je džabe...

Jedini i ljep

Klaudija Mlakić Vuković

Bjelodano i crnodano

Kancelarija, vožnja kroz crveno

Srđan Arkoš