Nova čitanja

Francesca Mantuano: "Rita Levi-Montalcini"

Smrt u 103. godini mladosti

Školegijum redakcija

03.06.2014

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (10)

(digitalni portret)

Pretposljednjeg dana 2012. godine, svijet se oprostio od Rite Levi-Montalcini, entuzijastične i uspješne talijanske neurologinje kojoj je dodijeljena Nobelova nagrada za otkriće faktora rasta živaca. Talijanska umjetnica Francesca Mantuano je tog istog dana napravila digitalni portret ove bitne naučnice.

Rita Levi-Montalcini je umrla u 103. godini mladosti, i sve ukazuje na to da je svaku od tih godina živjela na najbolji mogući način. Rita i njena sestra blizanka, Paola, rođene su 1909. godine, a njena rana karijera bila je uvjetovana događanjima u Drugom svjetskom ratu. U vremenu skrivanja, proučavala je embrione pilića, a nakon toga se preselila u SAD, gdje je provela tri decenije na Univerzitetu Washington u Saint Louisu. U tom je periodu istraživala misteriozni protein koji je zaslužan za rast i hranjenje živaca. Kasnije se vratila u domovinu, najprije privremeno, a poslije i zastalno. Nikada nije prestala raditi na stvarima koje su joj bile bitne: cijeli se život zalagala za mjesto žena u nauci, dok je u isto vrijeme vrijedno radila u talijanskom Senatu. "Uvijek sam joj se divila zbog njenog rada i doprinosa nauci”, dodaje Francesca Mantuano, "ali i zbog njene ličnosti i važnosti koju je imala za cijelo talijansko društvo. Željela sam joj odati počast jer mislim da je izrazito bitno promovirati ovakve ličnosti — posebno danas, kada cjelokupna situacija u Italiji, socijalna, politička i kulturna, nije toliko pozitivna niti napredna."

Francesca Mantuano se bavila različitim medijima, ali je njena najveća ljubav strip. Školovala se kao dizajnerica stripova, crtanih i animiranih filmova, a uskoro završava i edukaciju za web-dizajn na Novom institutu za dizajn u Peruđi. Jako je ponosna na dostignuća Rite Levi-Montalcini i nada se da će ova ilustracija njene sunarodnjakinje služiti kao inspiracija: "Moramo imati na umu da mi, kao nacija i narod, možemo mnogo toga učiniti kako bismo obogatili svoje i živote drugih."

Napomena:

Maia Weinstock je naučnica, umjetnica, urednica različitih medijskih projekata kojima zagovara podršku djevojčica i žena u područjima nauke, tehnologije, politike i sporta. Radi to iz uvjerenja da bi nestereotipno prikazivanje žena u popularnoj kulturi moglo doprinijeti većoj vidljivosti žena koje su se već dokazale u poljima nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematike.

Na izložbi 'Women-in-STEM'  u galeriji Art.Science, u Austinu (Teksas) Maia je predstavila izbor umjetničkih djela kojima su tema istaknute naučnice i njihov doprinos nauci. Izložbu je pratio foto-esej Istaknute naučnice  predstavljene kroz likovnu umjetnost na web-portalu Scientific American u kojem je objasnila zašto je tako važno predstavljati žene u pozitivnom svjetlu putem vizuelnih medija:

Danas se, kao dijelom velikih promjena, razmišlja o promjeni akronima iz STEM (engl. science, technology, engineering and math) u STEAM, (engl. science, technology, engineering, art and math) kako bi se ukazalo na to da su umjetnost i dizajn uvijek bili sastavnim dijelom nauke i tehnologije. U posljednjih nekoliko godina mnogo je lakše pronaći i kupiti djela koja imaju veze sa naukom ili matematikom, zbog rasta online umjetničkih zajednica i tržišta koje one nude. Iako još uvijek preovladavaju muškarci u prikazu nauke i naučnika, možemo vidjeti kako se sve veći broj umjetničkih djela zasniva na ženama inovatorkama i stvarateljicama.

Ovo je jedna od priča iz tog eseja.

Slika: © Francesca Mantuano. Used by permission. Source.

Prevela Merima Dervišić

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (1)

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (2)

Istaknute naučnice predstavljenje kroz likovnu umjetnost (3)

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (4)

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (5) 

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (6)

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (7)

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (8)

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (9)

Najnovije

Filmska lektira

Trgovački putnik

Nikola Bešlić

Religija i nauka, Bertrand Rasel

Dobar osnov za dijalog o istinama

Merima Ražanica

Filmska lektira

Počasni građanin

Nikola Bešlić

Što je džabe...

Jedini i ljep

Klaudija Mlakić Vuković

Bjelodano i crnodano

Kancelarija, vožnja kroz crveno

Srđan Arkoš