Nova čitanja

Margaret Sarah Carpenter: "(Augusta) Ada King, grofica Lovelace (1815-1852) matematičarka; kćerka Lorda Byrona"

Prva programerka

Školegijum redakcija

05.06.2014

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (11)


(ulje na platnu)

Augusta Ada King, grofica Lovelace, koja je živjela u 19. stoljeću, najpoznatija je po svom radu na analitičkom stroju, jednoj od prvih verzija kompjutera na kojem je radila sa svojim mentorom i prijateljem, Charlesom Babbageom. Njena predviđanja o tome kako bi ova i druge mašine jednog dana mogle funkcionirati na nečemu komplikovanijem od jednostavnih aritmetičkih kalkulacija bila su jedinstvena u to vrijeme i zbog toga je smatramo vizionarkom u polju kompjuterske tehnologije. Mnogi je smatraju prvom programerkom zbog zabilješki koje je objavila u jednom talijanskom članku u vezi sa analitičkim strojem.

Međutim, Adu Lovelace danas ne spominjemo samo zbog njenog doprinosa matematici. Naime, u posljednjih pet godina, ona je postala jako važan simbol slavljenja žena koje su dale ogroman doprinos nauci, najčešće neprepoznat ili nepriznat, posebno u poljima kao što su nauka, tehnologija, inžinjerstvo i matematika.

Ovu kraljevsku sliku Lady Lovelace naslikala je britanska slikarica Margaret Carpenter 1836. godine. Iste je godine rodila prvo od troje djece koje je imala sa svojim suprugom Williamom King-Noelom, grofom Lovelaceom.

Kraljevska umjetnička akademija u Londonu okarakterisala je portret kao uspješan, međutim, Ada Lovelace nije bila zadovoljna niti je mislila da liči na osobu koja je na slici. Štaviše, bila je oštra kada su je pitali za mišljenje o slici ali i o umjetnici koja ju je naslikala. "Vidim da je željela pokazati sav raskoš i veličinu moje vilične kosti, na kojoj je čak trebala ispisati riječ 'matematika'".

Napomena:

Maia Weinstock je naučnica, umjetnica, urednica različitih medijskih projekata kojima zagovara podršku djevojčica i žena u područjima nauke, tehnologije, politike i sporta. Radi to iz uvjerenja da bi nestereotipno prikazivanje žena u popularnoj kulturi moglo doprinijeti većoj vidljivosti žena koje su se već dokazale u poljima nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematike.

Na izložbi 'Women-in-STEM'  u galeriji Art.Science, u Austinu (Teksas) Maia je predstavila izbor umjetničkih djela kojima su tema istaknute naučnice i njihov doprinos nauci. Izložbu je pratio foto-esej Istaknute naučnice  predstavljene kroz likovnu umjetnost na web-portalu Scientific American u kojem je objasnila zašto je tako važno predstavljati žene u pozitivnom svjetlu putem vizuelnih medija:

Danas se, kao dijelom velikih promjena, razmišlja o promjeni akronima iz STEM (engl. science, technology, engineering and math) u STEAM, (engl. science, technology, engineering, art and math) kako bi se ukazalo na to da su umjetnost i dizajn uvijek bili sastavnim dijelom nauke i tehnologije. U posljednjih nekoliko godina mnogo je lakše pronaći i kupiti djela koja imaju veze sa naukom ili matematikom, zbog rasta online umjetničkih zajednica i tržišta koje one nude. Iako još uvijek preovladavaju muškarci u prikazu nauke i naučnika, možemo vidjeti kako se sve veći broj umjetničkih djela zasniva na ženama inovatorkama i stvarateljicama.

Ovo je jedna od priča iz tog eseja.

Slika: Margaret CarpenterSource.

Prevela Merima Dervišić

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (1)

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (2)

Istaknute naučnice predstavljenje kroz likovnu umjetnost (3)

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (4)

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (5) 

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (6)

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (7)

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (8)

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (9)

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (10)

 

 

 

 

 

 

 

 

Najnovije

Filmska lektira

Ljubav

Nikola Bešlić

Filmska lektira

David Bowie: Posljednjih pet godina

Nikola Bešlić

Magazin za pravedno obrazovanje

Čitajte Školegijum u 2018. godini

Školegijum redakcija

Filmska lektira

Živjela kraljica

Nikola Bešlić

E-espresso

Uloga odjeće na ispitu

Školegijum redakcija