Nova čitanja

Andrea Del Rio: "Sally Ride"

Zvijezde za djevojčice

Školegijum redakcija

09.06.2014

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (12)


(različiti mediji)

Prikladno je i da Sally Ride, astronautkinja, fizičarka i naučnica-edukatorica pozira na sličan način kao i njena kolegica-pionirka, Ada Lovelace. Ona stoji uspravno i smiješi se prijateljski, zračeći nadom za nove generacije istraživačica, onih koji će raditi van ove planete, u kosmosu, ali i onih koje će raditi na Zemlji.

Sally Ride je postala poznata kada je 1983. godine, putujući u Challengeru, postala prva Amerikanka u svemiru. Međutim, i nakon karijere u NASA-i, sve do smrti usljed raka pankreasa, 2012. godine, Sally Ride je neumorno radila na promoviranju STEM obrazovanja. Posebnu je pažnju poklanjala motivaciji djevojčica da “dostignu zvijezde”.

Andrea Del Rio, peruanska studentica umjetnosti na Koledžu za kreativne studije u Detroitu, pokušala je prikazati takvu vrstu inspiracije u ovom jedinstvenom umjetničkom djelu. Kako bi napravila vjerodostojan lik, koristila je niz medija, uključujući vodene boje, ugalj, tuš, drvene bojice, pastelne krede i akrilne boje. "Njena poza odiše snagom”, kaže Andrea Del Rio. "Njena kaciga predstavlja ono što je postigla i što je cijeli svijet vidio, a njeno odijelo ono što je ona možda vidjela u svemiru. Sally je postigla nevjerovatne stvari što prije nije bilo moguće. Dok se ovako smiješi i gleda ustranu, sigurna sam kako razmišlja da se sve završilo odlično i kako ne postoji ništa što se ne bi moglo učiniti”.

Andrea Del Rio želi se posvetiti slikanju portreta i tekstilnom dizajnu. O ovom radu još dodaje: "Željela sam predstaviti nekoga ko je prešao toliko prepreka da ostvari svoje snove, nekog ko je moja inspiracija, ali i inspiracija cijelog svijeta. Nekog ko će pokazati da nema kraja onome što možemo uraditi. Nekog koga ćete vidjeti i reći: 'Pogledaj nju! Ona je uspjela. Zasučimo rukave i na posao!'“

Napomena:

Maia Weinstock je naučnica, umjetnica, urednica različitih medijskih projekata kojima zagovara podršku djevojčica i žena u područjima nauke, tehnologije, politike i sporta. Radi to iz uvjerenja da bi nestereotipno prikazivanje žena u popularnoj kulturi moglo doprinijeti većoj vidljivosti žena koje su se već dokazale u poljima nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematike.

Na izložbi 'Women-in-STEM'  u galeriji Art.Science, u Austinu (Teksas) Maia je predstavila izbor umjetničkih djela kojima su tema istaknute naučnice i njihov doprinos nauci. Izložbu je pratio foto-esej Istaknute naučnice  predstavljene kroz likovnu umjetnost na web-portalu Scientific American u kojem je objasnila zašto je tako važno predstavljati žene u pozitivnom svjetlu putem vizuelnih medija:

Danas se, kao dijelom velikih promjena, razmišlja o promjeni akronima iz STEM (engl. science, technology, engineering and math) u STEAM, (engl. science, technology, engineering, art and math) kako bi se ukazalo na to da su umjetnost i dizajn uvijek bili sastavnim dijelom nauke i tehnologije. U posljednjih nekoliko godina mnogo je lakše pronaći i kupiti djela koja imaju veze sa naukom ili matematikom, zbog rasta online umjetničkih zajednica i tržišta koje one nude. Iako još uvijek preovladavaju muškarci u prikazu nauke i naučnika, možemo vidjeti kako se sve veći broj umjetničkih djela zasniva na ženama inovatorkama i stvarateljicama.

Ovo je jedna od priča iz tog eseja.

Slika: © Andrea Del Rio. Used by permission. Source.

Prevela Merima Dervišić

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (1)

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (2)

Istaknute naučnice predstavljenje kroz likovnu umjetnost (3)

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (4)

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (5) 

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (6)

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (7)

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (8)

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (9)

 

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (10)

Istaknute naučnice predstavljene kroz likovnu umjetnost (11)

 

 

 

 

Najnovije

Filmska lektira

Trgovački putnik

Nikola Bešlić

Religija i nauka, Bertrand Rasel

Dobar osnov za dijalog o istinama

Merima Ražanica

Filmska lektira

Počasni građanin

Nikola Bešlić

Što je džabe...

Jedini i ljep

Klaudija Mlakić Vuković

Bjelodano i crnodano

Kancelarija, vožnja kroz crveno

Srđan Arkoš