Obrazovna politika

Univerzitet prema tržištu, siromašni prema smetljištu

Anes Osmić

04.07.2014

Studenti Filozofskog fakulteta protiv komercijalizacije obrazovanja.

Studenti i studentice Filozofskog fakulteta danas su organizirali mirne proteste simbolično blokirajući ulaz u ovu visokoobrazovnu ustanovu. Stotinjak okupljenih u periodu od 12 do 12:30 iskazalo je, zapravo, bunt i neslaganje s Prijedlogom o izmjenama cijena usluga na Univerzitetu u Sarajevu usvojenom na posljednjoj sjednici Senata u srijedu, 25. juna 2014. Naime, ova akcija jedna je od predloženih mjera u borbi protiv komercijalizacije znanja i formiranju znanja na socijalno diskriminatorskom modelu, donesena na vanrednoj skupštini Studentske asocijacije studenata Filozofskog fakulteta, održanoj u utorak, 1. jula 2014. godine. Na vanrednoj sjednici studenti su u razgovoru s dekanom Salihom Fočom iznijeli razloge svog neslaganja, ističući da znanje nije roba i da studenti nisu klijenti. Nakon održane sjednice upućeno je saopćenje za javnost, te su organizirani današnji mirni protesti.

„Apsolutno je jasno da predloženo poskupljenje usluga dolazi kao posljedica teške finansijske krize u kojoj se fakulteti nalaze, ali želimo podsjetiti da je ona rezultat godina nemara kako nadležnih, tako i akademskih krugova, koji nisu pokazali dovoljnu spremnost da se izbore za bolji položaj Univerziteta i njegovih uposlenika. Kao studenti Filozofskog fakulteta, mi smo spremni i voljni pružiti svaki vid konstruktivne podrške u smislu vršenja pritiska na Vladu KS da isplati zaostale tranše, poveća svoje učešće u finansiranju Univerziteta i usmjeri napore ka potpisivanju kolektivnog ugovora kojim bi se zaštitila prava uposlenika Univerziteta. Međutim, na poskupljenja, koja dugoročno za nas znače ukidanje prava na obrazovanje i privilegiju rezervisanu samo za one koji mogu da plate, ne želimo i nećemo pristati. Porazno je da se osnovna prava i standardi koje su brojne generacije uživale danas pretvaraju u robu. Pravo na obrazovanje je temeljno ljudsko pravo, a znanje javno dobro koje pripada svima. Ukoliko našim vlastima nije jasno: fakultet nije profitna organizacija, a mi nismo ničija klijentela. Štaviše, čini se da je ovakvim nesmotrenim potezom Univerzitet još jednom pokazao da nema obzira za mladog čovjeka, niti njegovu budućnost u ovoj zemlji.“ - stoji u saopćenju za javnost Studentske asocijacije studenata Filozofskog fakulteta.

Nakon današnjih održanih protesta razgovarali smo i s predsjednicom organizacije Đanom Džafić koja nam je potvrdila da su protesti i iskazano nezadovoljstvo studenata Filozofskog fakulteta bili jedna od glavnih tema i na vanrednoj sjednici Senata koja je održana svega nekoliko sati prije protesta.

„Postoje naznake da su pojedini dekani zabranili svojim studentima da nam se pridruže u polusatnoj akciji blokade, što je znak da pojedine glavešine Univerziteta odbijaju da interese studenata i svojih uposlenika stave na prvo mjesto. Zar je moguće da neko svojim studentima prijeti da izađu i mirno iskažu neslaganje sa trenutnom situacijom u kojoj se Univerzitet nalazi? S druge strane, činjenica je i da pojedini studentski predstavnici idu dotle da dovode u pitanje legitimnost organizovanog iskazivanja nezadovoljstva, kao i da svojim nepromišljenim pristajanjem na izvrnute vrijednosti i pogrešne politike direktno ugrožavaju sadašnje i buduće generacije studenata.“ Dodaje da su studenti Filozofskog fakulteta primili riječi podrške od velikog broja profesora što ih naročito ohrabruje u njihovoj borbi za bolje uslove studiranja. Dekan Filozofskog fakulteta, prof. Salih Fočo, stavio se na raspolaganje studentima u svim njihovim pitanjima i pokušaju da se dođe do zajedničkih rješenja.

Na pitanje šta Asocijacija planira dalje, potpredsjednik Armin Stefanović ističe:

„Ukoliko Upravni odbor Senata potvrdi ovu odluku, STAFF će, zajedno sa ostalim studentskim asocijacijama Univerziteta, organizirati protest svih fakulteta u Sarajevu. Pitanja koja mi postavljamo ljudima koji nisu došli da podrže blokadu jesu: Da li je znanje roba? Da li bi redovni studenti, kao najbolji studenti ovoga grada, trebali imati besplatno obrazovanje? Kako je moguće da je obrazovanje nekada bilo besplatno, a danas govorimo o povećanju cijena? Da li su studenti mušterije ili vrijedna investicija? I, naravno, kada bude organiziran novi protest, da li ćete nas podržati da zajedno ne dozvolimo da obrazovanje postane privilegija bogatih?“

Zerina Čopra, jedna od okupljenih studentica danas istaknula je da je poskupljenje studija „nažalost, samo jedan od problema s kojima se susreću studenti Univerziteta u Sarajevu. Neadekvatna primjena bolonjskog sistema, nefunkcionalni ISSS sistem, nedostatak praktične nastave, samo su neki od uzroka koji su okupili studente danas 5 do 12. A da li je doista otkucalo 5 do 12 našem obrazovnom sistemu, te kakve će reakcije izazvati eventualno usvajanje novih cijena – ostaje da se vidi u narednom periodu, no jasno je da su ovo samo posljedice koje plivaju na površini, problem se krije mnogo dublje“.

Zanimljivo je da studenti ostalih fakulteta šute. Naime, ovo nije problem samo Filozofskog fakulteta, već cijelog Univerziteta. „Na proteste sam došla da bih kanalisala gnjev koji osjećam povodom poskupljenja školarina pri tom ne poboljšavajući uslove školovanja. U takvoj situaciji, studenti su stavljeni u ulogu onih koji trebaju biti eksploatisani a zauzvrat dobijati malo ili ništa. To poskupljenje bi, između ostalog, još više naglasilo jaz između bogatih i siromašnih, gdje bi obrazovanje bilo privilegija bogatih, a za to ne vidim razlog. Drugi razlog je osjećaj moralne odgovornosti da reagujem na nepravdu, bez obzira na krajnji ishod. Zašto ostali šute ne mogu sa sigurnošću tvrditi, ali mislim da je to rezultat sveopće apatije, rezigniranosti, straha, a vjerovatno većina ne želi da se dodatno uzrujava jer se poskupljenja njih lično ne dotiču“, mišljenje je studentice Lejle Ljuce.

Studentica Semra Džaferović, pak, ne bi da pogriješi u procjenjivanju razloga šutnje ostatka studenata na Univerzitetu u Sarajevu, te dodaje: „Ukoliko zaobiđem prve slutnje o njihovoj nezainteresiranosti i pasivnosti, moguće je da nisu informirani, moguće je da im se ta informacija krije pa da će im se servirati već gotova, iznenaditi ih, opeći i odmah srozati i poniziti. Ne samo da će se osjećati bespomoćni, već zaista neće moći ništa napraviti. Neće imati šta da urade. Zbog toga je dobro što su imali priliku saslušati šta smo mi danas rekli, upozoriti ih i probuditi ih da reaguju dok još nije kasno. Potrudila sam se biti optimistična i vjerovati da niko od nas, a svi smo na istom, neće dozvoliti da se poskupljenje dogodi i da ćemo se boriti zajedno da do toga ne dođe. Nadam se da ćemo svi shvatiti da nam odavno nije dobro i da nam nikada ne može biti bolje ukoliko sami ne zatražimo bolje.“

Foto Ivana Božić

Najnovije

Inicijativa u Zastupničkom domu PSBiH

Amandman za GPS-narukvice treba ponoviti

Rubina Čengić

Vijesti iz Kaknja

Inicijativa mrtvorođenče

Hana Huskić

Javne nabavke

Elektronske učionice, predmet za tužilaštvo

Školegijum redakcija

Pismo roditelja

Ministar Kazazović i 140 elektronskih učionica

Marko Ban

Online sedmica

Eksperimentalna online konfuzija

Merima Ražanica