Nova čitanja

Rubrika nezbrinutih knjiga (3)

Udeka

Školegijum redakcija

15.08.2014

Školegijum će u nekoliko nastavaka pokušati uvesti čitaoce u komplikovan, nepoznat, zanemaren, složen, skrajnut, kompleksan, marginalizovan, tajanstven, zagonetan, uzbudljiv i nadasve plemenit svijet bibliotekarstva. Na naša (a zašto ne i vaša) pitanja odgovara dipl. bibl. ing. Nino Signatura :-)

 

Dragi Nino, Ovih dana konkurišem za mjesto asistenta na Filozofskom fakultetu. Imam tri objavljena rada, ali mi kažu da ne vrijede jer nemaju oznaku UDK. Šta ona znači?

Merima

 

Draga Merima, mislim da se ne trebate sekirati u vezi sa univerzalnom decimalnom klasifikacijskom oznakom, koja između ostalog, omogućuje prepoznavanje detaljnog sadržaja članka bez obzira na poznavanje izvornog jezika na kojem je članak napisan. Članci u časopisu tako poprimaju vidljivu oznaku koja govori o njihovom stručnom ili znanstvenom karakteru, međutim to ujedno nije samodovoljni pokazatelj kvaliteta objavljenog rada. Potrebno je razumijeti kako se u slučaju UDK oznakom, baš kao i sa ISSN-om (Internacionalni standardni serijski broj) radi o jednom od osnovnih identifikacijskih elemenata, kako štampanih, tako i elektroničkih, periodičnih publikacija.

Međutim, prema aktuelnom Zakonu o visokoškolskom obrazovanju za mjesto asistenta ne morate imati ni jedan objavljeni rad. Relevantne znanstvene članke dostavljaju tek aplikanti koji konkurišu za zvanje i poziciju docenta. Prema tome, ukoliko su vaši objavljeni radovi dio časopisa ili zbornika koji ne prate osnovne upute uređivanja i oblikovanja periodike, onda dokaz njihovog stručnog i znanstvenog karaktera mogu potvrditi recenzenti vaših članaka (ukoliko ih je bilo, a to je već domen uredništva ili izdavačkog savjeta, odnosno tijela koje garantira svojim kredibilitetom izvjesnu kvalitetu objavljenog). 

Najnovije

Filmska lektira

Trgovački putnik

Nikola Bešlić

Religija i nauka, Bertrand Rasel

Dobar osnov za dijalog o istinama

Merima Ražanica

Filmska lektira

Počasni građanin

Nikola Bešlić

Što je džabe...

Jedini i ljep

Klaudija Mlakić Vuković

Bjelodano i crnodano

Kancelarija, vožnja kroz crveno

Srđan Arkoš