Nova čitanja

Rubrika nezbrinutih knjiga (5)

Licenca za citiranje

Školegijum redakcija

21.08.2014

Školegijum će u nekoliko nastavaka pokušati uvesti čitaoce u komplikovan, nepoznat, zanemaren, složen, skrajnut, kompleksan, marginalizovan, tajanstven, zagonetan, uzbudljiv i nadasve plemenit svijet bibliotekarstva. Na naša (a zašto ne i vaša) pitanja odgovara dipl. bibl. ing. Nino Signatura :-)

 

Dragi Nino,

 

Planiramo da na fakultetu pokrenemo naučni časopis ali ne znamo šta je sve potrebno za to, odnosno; ko jednom časopisu odobrava, ili priznaje, status naučnog?

Docent

 

Dragi kolega,

Znanstveni status ne određuje niti propisuje isključivo neko tijelo ili institucija, već su urednički kolegij, redakcija časopisa i vanjski recenzenti jedan vid stručne i naučne potvrde da radovi objavljeni časopisima posjeduju formalne i sadržajne karakteristike akademskog rada. Osim toga, časopisi se, kao što vjerovatno znate, indeksiraju i time osnažuju svoj status u znanstveno-komunikacijskim tokovima, drugim riječima, "podižu" svoj značaj kako u lokalnim, tako i svjetskim akademskim i stručnim krugovima. Kako se to čini? Obično je postupak odabira časopisa za indeksiranje povjeren akademskim tijelima koja, u skladu sa važećim pravilnicima, zakonskim odredbama i/ili aktima, ocjenjuju da li su i u kojoj mjeri časopisi zadovoljili propisane zahtjeve. Minimalni uvjeti obično pretpostavljaju da se uz  dosljedno sprovedene standarde uređivanja i štampanja akademskih tekstova prati i pravilan ritam odnosno učestalost objavljivanja časopisa (što se dokazuje dostavljanjem primjeraka iz prethodne dvije godine) kao i da dostupnost publikacija, kao dio javnog znanja, bude dijelom centralnog repozitorija, npr. Nacionalne i univerzitetske biblioteke. Tek tada se stvara referentna baza časopisa koju je onda moguće povezivati sa međunarodnim indeksima, te pratiti njihov uticaj u široj znanstvenoj  i stručnoj zajednici.  Budući da kažete kako i sami namjeravate pokrenuti naučni časopis, savjetujem da također razmišljate o sve raširenijim trendovima tvz. otvorenog izdavaštva, inicijativama elektronskog objavljivanja koje ne samo da smanjuju troškove izdavanja časopisa već unaprijeđuju vidljivost, dostupnost i iskoristivost stručnih i naučnih sadržaja.

 

Najnovije

Filmska lektira

Trgovački putnik

Nikola Bešlić

Religija i nauka, Bertrand Rasel

Dobar osnov za dijalog o istinama

Merima Ražanica

Filmska lektira

Počasni građanin

Nikola Bešlić

Što je džabe...

Jedini i ljep

Klaudija Mlakić Vuković

Bjelodano i crnodano

Kancelarija, vožnja kroz crveno

Srđan Arkoš