Obrazovna politika

Fenomen

Kako prepoznati izazov?

Školegijum redakcija

28.08.2014

Federalnog ministra obrazovanja i nauke zalili vodom, a on ipak ostao na površini.

Foto: Bolje se politi vodom nego posuti pepelom

Bolje se politi vodom nego posuti pepelom

Ice Bucket Challenge. Nikome ne treba prijevod sa engleskog, jer danas svako ko iole drži do vlastite informisanosti, zna o čemu se radi. I kod nas se već odomaćio taj globalni trend u kojem se ljudi polijevaju ledeno hladnom vodom, snimaju taj čin i postavljaju ga na uvid javnosti putem društvenih mreža, izazivajući i druge ljude da to čine. I aktuelni ministar obrazovanja i nauke Federacije BiH Damir Mašić pokazuje nam da prati svjetske trendove.

Suh mokrom ne vjeruje

Nažalost, Ministar je ovim aktom pokazao kako promptno i efikasno može odgovoriti na izazove koji doprinose povećanju njegove medijske eksponiranosti i, posljedično tome, popularnosti kod potencijalnih glasača. Ministru nije bitno to što u BiH ne postoji udruženje ili institucija specijalizirana za pomoć osobama koji boluju od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), koju bi vlastitom donacijom trebao poduprijeti, što je, ustvari, i smisao cijele akcije.

Javno demonstriranje humanosti i empatije sa oboljelima od ALS-a u BiH je čisto licemjerje, jer živimo u zemlji u kojoj djeca boluju od šuge, meningitisa, tuberkuloze, žutice, pothranjenosti.... i to upravo zahvaljujući političarima kao što je Damir Mašić, kojima su vlastita promocija i lični interes važniji od posla za koji su debelo plaćeni našim parama. Sa koliko vode ministru treba isprati oči, pa da vidi da nova školska godina počinje za nekoliko dana, a da se problemi u resoru obrazovanja i nauke gomilaju kao nanosi mulja u Topčić Polju? Naravno, lakše se politi hladnom vodom, nego se suočiti sa pravim izazovima koje ministarsko mjesto postavlja pa obezbijediti djeci iz poplavljenih područja uslovne objekte za školovanje, besplatne i kvalitetne udžbenike, školsku užinu, kad već kod kuća nemaju šta da jedu.

Fejsbuk naš nasušni

Ministar je vlastitim primjerom pokazao svim nastavnicima i đacima kako da koriste internet i društvene mreže. Prestanimo se iščuđavati autoportretima iz kupatila, napućenim usnama, imam novi iPhone i dosadno mi je monolozima, javno objavljenim za šaku lajkova. Podržavajući za bh. prilike besmislenu, viralnu muhu jednodnevnicu, ministar podržava onu stranu interneta koja zaglupljuje korisnike, koja od njih traži slijepo praćenje trenda, bez vlastite kritičke distance, bez svog mišljenja i stava. 

Najnovije

Inicijativa u Zastupničkom domu PSBiH

Amandman za GPS-narukvice treba ponoviti

Rubina Čengić

Vijesti iz Kaknja

Inicijativa mrtvorođenče

Hana Huskić

Javne nabavke

Elektronske učionice, predmet za tužilaštvo

Školegijum redakcija

Pismo roditelja

Ministar Kazazović i 140 elektronskih učionica

Marko Ban

Online sedmica

Eksperimentalna online konfuzija

Merima Ražanica