Obrazovna politika

Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio:

"Dvije škole pod jednim krovom" – diskriminacija!

Školegijum redakcija

31.10.2014

Slučaj "dvije škole pod jednim krovom" okončan

Vrhovni sud Federacije BiH odbio je žalbu Hercegovačko-neretvanske županije, Osnovne škole Čapljina i Osnovne škole Stolac i potvrdio prvostepenu presudu Općinskog suda u Mostaru donesenu u proljeće 2012. godine.

Tako je, bez mogućnosti nove žalbe, potvrđeno da je postojanje podijeljenih škola, poznatijih kao dvije škole pod jednim krovomdiskriminacija djece na osnovu njihove etničke pripadnosti.

Izvršenje ove presude podrazumijeva uspostavljanje jedinstvene integrisane multikulturne obrazovne ustanove – škole za utvrđena upisna područja sa jedinstvenim nastavno-naučnim planom i programom uz puno poštivanje prava djeteta na obrazovanje na maternjem jeziku.

Izvršenje dalje podrazumijeva da se stvori osnov multikulturalnosti škole i obrazovanja djece bez obzira na etničku pripadnost, po jedinstvenom planu i programu na maternjem jeziku.

Ovom presudom otvara se novo poglavlje u borbi nacionalističkih stranka protiv države Bosne i Hercegovine, koje će pokazati čija je zadnja riječ zakona: vrhovnog suda ili lokalnih šerifa.

Foto: www.federalna.ba

Najnovije

Gradnja novih škola u Sarajevu

Aneks i april

Merima Ražanica

Inicijativa u Zastupničkom domu PSBiH

Amandman za GPS-narukvice treba ponoviti

Rubina Čengić

Vijesti iz Kaknja

Inicijativa mrtvorođenče

Hana Huskić

Javne nabavke

Elektronske učionice, predmet za tužilaštvo

Školegijum redakcija

Pismo roditelja

Ministar Kazazović i 140 elektronskih učionica

Marko Ban