Iz dječije perspektive

The Great Flood

Strašna kiša padala je prekjuče (4)

Zoran Ćatić

30.12.2014

Udruženje za kulturnu i medijsku dekontaminaciju u saradnji sa UNICEF-om i uz tehničku podršku Studentskog eFM radija, u periodu od juna do septembra obišlo je jedanaest poplavljenih gradova i družilo se sa djecom, prikazujući im posebno producirane, edukativne crtane filmove te istovremeno radeći sa njima video radionice na kojima su mališani snimali svoje dokumentarne reportaže i jednominutne filmove. Snimljen je i horor u Doboju! Gledajte (i čitajte) u nastavku.

Višća. Izbjegličko naselje, privremeno već devetnaest godina, na putu od Živinica prema Banovićima. Treća generacija izbjeglica nas dočekuje razdragano, širom otvorenih očiju dok rasklapamo opremu. Mikseta, veliki zvučnici, platno, projektor. Nikad većeg oduševljenja u manjem prostoru. Njihovi roditelji vire kroz prozore. I oni bi u kino ali nema mjesta. Gljiva i Ptica oduševljavaju naše male drugare. Izlazimo vani. Pokazuju nam rijeku koja ih je poplavila. Pokazuju nam svoj fudbalski teren. Svoje šupe. Kokoši. Bašte. Njihovo Naselje. U pedeset metara je njihov svijet koji počinje i završava.

- Gdje se mi nalazimo.

- Ovdje.

- Gdje tačno.

- Pa ovdje.

...

Kravica kod Bratunca. Pupak svijeta, objašnjavaju nam. Tu je potekla civilizacija svijeta. Malo je nedostajalo da u istu rupu i oteče.

...

Doboj. Djeca su sjajna. Kroz smijeh govore o strahovima i situacijama u kojima su se našla u vrijeme strašne poplave koja je zadesila ovaj grad. Tu se na kraju sve i slilo. Žele da snime horor.


Njihova želja je nama zapovijest. Snimamo horor

Video priče iz Višće i Kravice pogledajte ovdje:

Višća - video priča

Kravica - video priča

Pogledajte i jednominutni horor film dječijeg radnog tima:

Strah

Najnovije

Ocjenjivanje nastavnika

Crvena olovka u rukama đaka

Anes Osmić

Matematika

Slonovska ljubav

Aldina Medija

Djeca pitaju...

Demistifikacija nastavnika

Anes Osmić

Priča

Mjesto za svakog

Denis Suljaković, Zerina Hadžić

Priča

Kuraž

Almina Džunuzović