Nova čitanja

O protekloj godini iz Školegijum perspektive

Radili smo, radimo i radit ćemo

Školegijum redakcija

05.01.2015

I dalje ostajemo vjerni istim ciljevima, povećavamo krug saradnika i saradnica i osvajamo trafike. Čitajte Školegijum i 2015. godine!

U 2014. Školegijum se nastavio zalagati za reformu obrazovanja, posvećujući sav svoj prostor komentarima, analizama i kritici postojećih obrazovnih politika i praksi. Redovno je donosio dnevni pregled vijesti iz te oblasti, uvećao krug saradnika, uključio se u napore za sanaciju stanja u poplavama i klizištima oštećenim školama. Istovremeno, proširujući ciljnu grupu čitalaca, izašao je i na trafike, svojim štampanim magazinskim izdanjem, čiji je besplatan dodatak uvijek jedna knjiga iz novopokrenute edicije Lektira narodu.

Međutim, godinu koja se za nekoliko sati završava obilježili su prije svega kvalitetni tekstovi.

Vjerovatno najvažniji, po jasnoći, pristupu, argumentaciji i odmjerenosti, tekst je Dubravke Stojanović Kako poučavati o Srebrenici. Najčitaniji i svakako najubitačniji u kritici birokratske jalovosti bila je reakcija ironičnog naslova Moj nemjerljiv doprinos obrazovanju Namira Ibrahimovića na licemjernu izjavu federalnog ministra obrazovanja Damira Mašića. Isti junak bio je kolateralna šteta analize predizborne kampanje SDP-a, urednika Nenada Veličkovića. Velike simpatije i pohvale kolega zaslužio je portret jednog neobičnog zeničkog profesora, autorice Ines Haskić. Iz serijala inspirativnih članaka Dejana Ilića, koji pokušava nastavu maternjeg jezika približiti interesima i svakodnevici đaka, izdvajamo odličnu analizu filma Igre gladi. Hrabar i tačan tekst o akademskom tezgarenju, pod firmom stručnog usavršavanja nastavnika, potpisuje Ružice Marjanović, ukazujući na problem koji je zajednički svim nasljednicama jugoslavenskih republika. Zajednička im je i fascinacija turbo folkom, na koju nije ostala imuna ni škola, a o čemu je u tekstu Škola, sise, bedra i bombone pisao duhovito i kritički Anes Osmić. Njegova nešto mlađa kolegica Amra Penava, najveće pojačanje Školegijuma u jesenjoj sezoni, istraživala je koliko su strani Erasmus studenti zadovoljni prijemom na Sarajevski univerzitet.

Iako ne tako često kao prije, Školegijum je ostao vjeran satiri, najviše zahvaljujući visprenim zapažanjima Enesa Kurtovića, kao npr. u tekstu pod naslovom Budalina Dositej, a na temu patriotskih ekskurzija, sasvim u neduhu prosvjetiteljskih ideja. Ovaj izbor završamo travestijom nastavnog plana i programa maternjeg jezika u plan i program za predmet škola navijanja, naše nove i nadamo se ubuduće stalne saradnice, Lamir.

Nadamo se da će svi čitaoci i saradnici ostati sa nama i u novoj, 2015. godini!

Najnovije

Filmska lektira

Ljubav

Nikola Bešlić

Filmska lektira

David Bowie: Posljednjih pet godina

Nikola Bešlić

Magazin za pravedno obrazovanje

Čitajte Školegijum u 2018. godini

Školegijum redakcija

Filmska lektira

Živjela kraljica

Nikola Bešlić

E-espresso

Uloga odjeće na ispitu

Školegijum redakcija