Satira

Vjerski odgoj i seksularno vaspitanje

30.01.2015

Iz klečeće perspektive pobožnog obrazovanja u RS-u nezamislivo je postaviti pitanje šta jeromonah radi u školi a što ne može uraditi u crkvi.


Tintoretto "Susanna and the elders"

U Švedskoj, zemlji poznatoj po seksualnim slobodama, u kojoj se već nekoliko decenija u svim državnim školama odvija nastava iz seksularnog vaspitanja, nedavno je promovisan prvi kabinet za ovaj predmet.

Kabinet je opremljen modernom tehnologijom i ukrašen motivima iz seksualnog života.

Direktor škole je na svečanom otvaranju naglasio da je učionica uređena po uzoru na unutrašnjost javne kuće, a da se tu radi o spoju tradicionalnog i modernog, svjedoči postavljanje projektora i ozvučenja.

Ideja za ovaj kabinet potekla je od bivšeg seksoučitelja, a ostvarena je uz veliki otpor nekih zlonamjernika, koji su na razne načine pokušali spriječiti njeno ostvarenje. Srećom, istakla je predsjednica sindikata radnika u seksualnoj industriji, nisu uspjeli: Ustrajali smo na ovom putu, i ponosni smo što smo našoj djeci omogućili da na kvalitetan način steknu potrebno znanje o seksu, tradiciji i korijenima.

Pedagoški zavod Švedske planira ovdje u narednom periodu izvoditi razne vidove stručnog usavršavanja. Također će se tu organizovati i takmičenja iz seksualnog odgoja, koja će okupiti učenike iz cijele Švedske. 

Ovome se pedagoškom iskoraku sve vrijeme protivila Švedska staroslavna crkva, pitajući se šta to djeca o seksu mogu naučiti u javnoj kući a što ne mogu u običnoj učionici. Javnost se podijelila i oko pitanja zašto baš javna kuća reprezentuje mjesto sticanja znanja o seksu, tradiciji i korijenima.

Vijest su prenijeli neki bosanskohercegovački portali, ali objavivši greškom sliku kabineta za pravoslavni vjeronauk, otvoren 28. januara u školi u Srbcu.

U vezi s ovim domaćim pedagoškim korakom od sedam milja, eresovska javnost nije  postavila isto pitanje: Šta to djeca o svojoj vjeri, korijenima i tradiciji mogu naučiti u kabinetu uređenom po uzoru na unutrašnjost crkve a što ne bi mogla u običnoj učionici? Je li to neki novi pedagoški standard, da se učionica pretvara u pozorište, i hoće li jednako pravo na skupu scenografiju imati i drugi predmeti? Naprimjer, hoće li se istorija proučavati u kabinetu koji je uređen po uzoru na zemunicu s ognjištem? Ili književnost, u kabinetu uređenom kao podstanarski sobičak?

Otvaranju školskog kabineta za crkvu sa specijalnim potrebama prisustvovali su predstavnici Republičkog pedagoškog zavoda. Time je isključena sumnja na upad neke ultra radikalne sekte u obrazovni sistem, a cijeli ovaj izvanredni ustupak crkvi zlonamjernici su uporedili s jednom od jeftinijih usluga u javnoj kući.

Iz klečeće perspektive pobožnog obrazovanja u RS-u nezamislivo je postaviti pitanje šta jeromonah radi u školi a što ne može uraditi u crkvi. Ali je zamislivo iz pozicije sekularnog školstva postaviti ga drugačije:

Ako znate da je jedna od dvije vijesti u ovoj satiri izmišljena, koja biste voljeli da to bude?

Odgovor je ovdje.

N. Veličković