Obrazovna politika

Satira

Vjerski odgoj i seksularno vaspitanje

Nenad Veličković

30.01.2015

Iz klečeće perspektive pobožnog obrazovanja u RS-u nezamislivo je postaviti pitanje šta jeromonah radi u školi a što ne može uraditi u crkvi.

Foto: Tintoretto "Susanna and the elders"

U Švedskoj, zemlji poznatoj po seksualnim slobodama, u kojoj se već nekoliko decenija u svim državnim školama odvija nastava iz seksularnog vaspitanja, nedavno je promovisan prvi kabinet za ovaj predmet.

Kabinet je opremljen modernom tehnologijom i ukrašen motivima iz seksualnog života.

Direktor škole je na svečanom otvaranju naglasio da je učionica uređena po uzoru na unutrašnjost javne kuće, a da se tu radi o spoju tradicionalnog i modernog, svjedoči postavljanje projektora i ozvučenja.

Ideja za ovaj kabinet potekla je od bivšeg seksoučitelja, a ostvarena je uz veliki otpor nekih zlonamjernika, koji su na razne načine pokušali spriječiti njeno ostvarenje. Srećom, istakla je predsjednica sindikata radnika u seksualnoj industriji, nisu uspjeli: Ustrajali smo na ovom putu, i ponosni smo što smo našoj djeci omogućili da na kvalitetan način steknu potrebno znanje o seksu, tradiciji i korijenima.

Pedagoški zavod Švedske planira ovdje u narednom periodu izvoditi razne vidove stručnog usavršavanja. Također će se tu organizovati i takmičenja iz seksualnog odgoja, koja će okupiti učenike iz cijele Švedske. 

Ovome se pedagoškom iskoraku sve vrijeme protivila Švedska staroslavna crkva, pitajući se šta to djeca o seksu mogu naučiti u javnoj kući a što ne mogu u običnoj učionici. Javnost se podijelila i oko pitanja zašto baš javna kuća reprezentuje mjesto sticanja znanja o seksu, tradiciji i korijenima.

Vijest su prenijeli neki bosanskohercegovački portali, ali objavivši greškom sliku kabineta za pravoslavni vjeronauk, otvoren 28. januara u školi u Srbcu.

U vezi s ovim domaćim pedagoškim korakom od sedam milja, eresovska javnost nije  postavila isto pitanje: Šta to djeca o svojoj vjeri, korijenima i tradiciji mogu naučiti u kabinetu uređenom po uzoru na unutrašnjost crkve a što ne bi mogla u običnoj učionici? Je li to neki novi pedagoški standard, da se učionica pretvara u pozorište, i hoće li jednako pravo na skupu scenografiju imati i drugi predmeti? Naprimjer, hoće li se istorija proučavati u kabinetu koji je uređen po uzoru na zemunicu s ognjištem? Ili književnost, u kabinetu uređenom kao podstanarski sobičak?

Otvaranju školskog kabineta za crkvu sa specijalnim potrebama prisustvovali su predstavnici Republičkog pedagoškog zavoda. Time je isključena sumnja na upad neke ultra radikalne sekte u obrazovni sistem, a cijeli ovaj izvanredni ustupak crkvi zlonamjernici su uporedili s jednom od jeftinijih usluga u javnoj kući.

Iz klečeće perspektive pobožnog obrazovanja u RS-u nezamislivo je postaviti pitanje šta jeromonah radi u školi a što ne može uraditi u crkvi. Ali je zamislivo iz pozicije sekularnog školstva postaviti ga drugačije:

Ako znate da je jedna od dvije vijesti u ovoj satiri izmišljena, koja biste voljeli da to bude?

Odgovor je ovdje.

Najnovije

Intervju, Boris Jokić

Politika je iskoristila reformu za trgovačku monetu

Namir Ibrahimović

Intervju

Od naredne školske godine novi kurikulum eksperimentalno u školama

Namir Ibrahimović

Bijela sedmica

Profitiraće samo Intersport

Školegijum redakcija

Bijela sedmica

Nastavak slaloma kroz sarajevsku školu skijanja

Školegijum redakcija

Saopštenje

Učenici moraju imati ravnopravan status

Školegijum redakcija